понеделник, 16 януари 2017 г.

През 2017 г. честваме Васил Левски от Силистра до Антарктида

В първите дни на януари в МК бе сформиран Национален инициативен комитет за честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, научаваме от www.mc.government.bg. В комитета участват министри, кметове, академици, професори, интелектуалци, духoвни лица, видни общественици, ръководители на медии, висши военни, представители на различни етнически групи.

На първото заседание на Инициативния комитет, което бе открито от министъра на културата в оставка Вежди Рашидов, бе взето решение за патрон на честването на Годината на Левски да бъде поканен Президентът на Република България.

С това държавата ни ще изрази в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството, категорични са членовете на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

През цялата 2017 г., която е обявена за Година на Левски, са набелязани редица инициативи из цялата страна и в чужбина, посветени на величавото дело и подвига на Апостола на свободата. В тях най-активно ще се включат и участниците в клубовете „Млади възрожденци” от всички краища на страната, както и местните структури на Общобългарския комитет, носещ името на Апостола. В Силистра Общински комитет Васил Левски” смята да отбележи и своята 25-а годишнина, съобщи неговият съосновател и настоящ председател Цветана Цанова.

Отбелязването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски е включено и в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г. На първото заседание на Националния инициативен комитет за предстоящото честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски бе припомнено, че 130 читалища в страната носят името на Васил Левски, 131 са училищата и детските градини, които също носят името на Апостола на свободата. Известни са и 150 паметника на Апостола , от които 131 са в България (вкл. в област Силистра: от 10 г. и в Силистра, но още в Тутракан, Дулово, Главиница и в община Алфатар) и 19 - в чужбина. 

В страната ни са разкрити и три музея, посветени на Васил Левски – Музей В. Левски” в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей В. Левски” в Карлово. Като музейна сбирка е оформена и килията, в която той често е отсядал в Троянския манастир. Във всяко по-голямо селище в страната ни има улица, площад или училище, носещи името на героя-мъченик, посветил се на идеала за свободна България. Името на Васил Левски носи и връх на остров Ливингстън.


Няма коментари:

Публикуване на коментар