вторник, 17 януари 2017 г.

Хореографът Симеон Сименов поканен във Виена да поставя добруджански танци

Известният силистренски хореограф Симеон Симеонов за пореден път потвърди максимата, че музиката и изкуството са незабравими, когато са дело на признати професионалисти. В края на седмицата ръководителят на частния клуб, носещ неговото име, заминава за Виена, за да разпръсква багрите и привлекателността на добруджанския танц. 

По покана на ръководството на българския ансамбъл „Китка“ Симеонов ще консултира подготовката на два танца, които той е създал и описал в специализирани сборници. Предвидено е по време на гастрола на Симеонов в Австрия, участничката в ансамбъл „Китка“ Магдалена Цавкова да представи един от танците в планиран концерт на австрийска земя. 

Участието на Симеонов е поредното доказателство, че българската автентичност и фолклор нямат граници, както и, че и никой и нищо не може да попречи на българското изкуство и култура да завзема все повече и повече европейска и световна територия. Особено когато там все повече българи живеят, развивайки и родните традиции, за да бъдат представяни пред разнолика европейска и световна публика.

Да припомним, че през последните 1-2 години новосъздадената от Симеон Симеонов частна танцова формация имаше многобройни изяви у нас и в чужбина - в Разград, Априлци, Китен, Никозия, както и в Република Турция.

Според публикация в Порталът на Силистра от края на м. декември 2015 г. дългогодишният ръководител на ансамбъл ДОБРУДЖА получи награда за Постановка за 2015 г." заради творбата си „Добруджанска сватба”, което се случи на годишните фолклорни награди „Гюрга Пенджурова 2015”.  

По информация на Милен Милушев, с допълнения


Няма коментари:

Публикуване на коментар