понеделник, 30 януари 2017 г.

Социалистите от Крайдунавска Добруджа искат местен водач в 20-и МИР Силистра в депутатската листа на Коалиция „БСП Лява България”


В събота, 28.01.2017 г., приключиха конференциите и общите събрания на социалистите от седемте общински партийни структури  на БСП в област Силистра. Участниците в тези форуми разгледаха няколко основни въпроса: анализ на актуалната обществено-политическа обстановка, проектите за Национален план за развитие на България и за нов Устав на БСП, както  и предложения за кандидати за народни представители от 20и МИР Силистра.

Основните проблеми, поставени в докладите на председателите, са  особено болезнени за Силистренска област: по последни статистически данни областта вече е на едно от последните места в страната по доходи на населението, по ниво на работната заплата, по заетост, както и по привлечени инвестиции. В резултат на това населението застарява, а областта се обезлюдява. 

Затова и социалистите подкрепят всички мерки в националния план за развитие на страната, които ще доведат до реален икономически растеж,  подкрепа  на младите семейства,  справяне с демографската криза и с бедността. Сред предложенията са:  да бъдат приспадани лихвите по кредиите за първо и единствено жилище до 100 хил. лв. на млади семейства; да бъде увеличено месечното парично обещететие за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата (сега 460 лв.); работещите родители да могат да  спестяват по 50 лева от данъците за всяко дете.

Предвидено е създаване на фонд „Индустрия с държавни средства (начален капитал от 500 млн. лв.), които държавата да инвестира в райони с висока безработица за откриване единствено и само на производствени предприятия. Тези средства ще помогнат на предприемчивите българи, за да откриват малко или средно предприятие с до 5 души работници, освобождавани от данък за следващите 2 години. В намеренията са и създаване на фонд „Иновации“ за фокусирана подкрепа на млади български инженери, икономисти и ИТ специалисти. Както е известно, Националният план за развитие ще бъде одобрен от делегатите на конгреса на БСП, който ще се състои на 4 и 5 февруари т.г. в София.

 Силистренските социалисти подкрепят проекта за промени в новия Устав на БСП: без възражения се подкрепят предложенията, отнасящи се до мандатността на народните представители (предвижда се народните представители от БСП да имат право на 3 мандата в Народното събрание), както и идеята за пряк избор на председателя на Националния съвет на БСП.

На своите форуми социалистите направиха предложения и за кандидати за народни представители за следващото 44-о Народно събрание на Република България: 14 кандидати ще се „борят“ за 8 места в листата на Коалиция „БСП лява България” в 20 МИР. Възрастовият диапазон на кандидатите е от 25 до 60 години, като сред тях има икономисти, банкови служители, инженери, историци, педагози. Имената на всички ще станат известни, след като дадат писмено съгласие кандидатурите им да бъдат обсъждани.

В дните между 6 и 9 февруари е заседанието на Областния съвет на БСП, който ще подреди листата на кандидатите. Прави впечатление, че всички конференции в областта взеха решение, с което настояват пред националното ръководство на БСП да се съобрази с предложението за водач на листата да бъде определен местен човек, тъй като в продължение на няколко парламентарни избора (от 2001 до 2014 г.нито веднъж социалист от област Силистра не е бил начело на листата в избирателния район.

-----------------------------------------------------------------------------------------

В Силистренска област БСП е структурирана в 7 общински организации с над 50 основни партийни организации и общо над 1 500 партийни членове, като се има предвид, че съставът е динамичен и променлив. В последните два месеца в цялата област са приети около 40 нови социалисти, предимно представители на младежката възраст. Да припомним, че след последните местни избори, проведени през 2015 г., в област Силистра БСП няма избран кмет в нито една община от област Силистра. Представители на БСП са кметове в 10 населени места. В местните законодателни органи - общинските съвети, партията е представена общо от 13 съветници, като Общински съвет Тутракан е председателстван от социалиста Данаил Николов, който е и местният лидер на партията. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар