вторник, 10 януари 2017 г.

Студ, мраз и лед в Силистренско

Мразовита сутрин в Силистренско. След като в часовете около  полунощ се изясни, температурите бързо спаднаха и сутринта бяха отчетени ниски стойности.  В Главиница  на 10 януари минималната температура падна до минус 21 градуса, в Силистра - минус 16 градуса, а  в  Алфатар - минус 15 градуса.  
Ниските температури в последните дни и ниското ниво на река Дунав са причината да се появи и ледоход по реката, който затруднява корабоплаването. На 11-ти валежите ще спират, вятърът бързо ще отслабне.

За днес е и в сила предупреждение за влошаване на времето.  През деня времето над Източна България ще се определя от бързо движещ се циклон преминаващ южно от страната. В следобедните часове ще завали сняг, като по-интензивни ще са валежите  вечерта и в часовете до полунощ. Следобед вятърът ще се усили. Ще се образува нова снежна покривка, по пътищата ще има условия за виелици и навявания, видимостта ще е силно намалена. 

Над 20 са корабите – предимно украински, български и румънски, заседнали в акваторията на река Дунав от Гарван до Силистра в резултат на разширяващия се ледоход при ниски води на реката (примерно с два метра по-малко в сравнение с 2012 г., когато бе последният голям ледоход). Обсъдена бе възможността да бъде оказана помощ на екипажите при така създадената ситуация.

Заради усложнената обстановка по река Дунав от 12.00 часа днес се забранява корабоплаването в българо-румънския участък, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков. Той обясни, че решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна и с колегата му от дирекция "Речен надзор - Лом". Жеков информира, че редица фактори усложняват обстановката по реката. Корабоплаването в съседните държави - в Румъния и в Сърбия, е спряно. 

Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Друг неблагоприятен фактор е ниското ниво, което допълнително усложнява ситуацията - при Русе то е 18 см спрямо условната кота "нула". Жеков обясни, че кораби могат да преминават през критичните участъци, ако са с газене 1,60 метра. Това са или много слабо натоварени плавателни съдове, или празни. Движение на кораби по реката ще се разрешава единствено при случаи на аварийно-спасителна дейност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар