петък, 13 януари 2017 г.

Димитър Селенски четник на Румяна войвода

www.cineboom.eu
www.jenatadnes.com
Фейсбук-профил на Димитър Селенски

Първата българска кино премиера за 2017 г. е въздействащата история за воеводата Румена, която излиза на голям екран в страната от 13 януари, съобщи разпространителят й "Лента". "Воевода" е български игрален филм по спомени на очевидци и по разказа "Румена войвода" от Николай Хайтов, разказващ история на майка, принудена да остави дете и дом, за да оцелее в суровия мъжки свят на XIX век. Подготовката на зрелищната продукцията от зараждането на идеята до излизането на филма на бял екран отнема на режисьора Зорница София повече от 7 години.

Истинското име на Румяна войвода е Румяна Георгиева Павлова, родена в село Гюешево, недалеч от Кюстендил, през 1829 г. и, по думите на баща й, това е станало в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни. През 1856 г. излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача първи се присъединява към четата й и става неин байрактар. 


Прожекции в Силистра 
в киното в Дома на учителя: в петък вечер - 13.01. в 20 ч., на 14.01. - събота, в 17,50 ч. 


Димитър Селенски: Стореното с вяра може да изглежда налудничаво

Димитър Селенски e роден през 1954 г. Има 39 години на професионалната сцена в театрите в Добрич, Силистра, Шумен и Русе. Създал е собствена  Арт Студия „ЛАБАС” в Пловдив. Има  над 80 роли в театъра и епизодично участие в киното. В момента подготвя моноспектакъл, посветен на Ботйов.
Времената, за които разказвате, Хайтов нарича „мъжки времена“. Как може жена да се впише в тях?
Хайтов използва поетична художествена хрумка, като ги нарича „мъжки времена“. Вярно е, че и в двата разказа има сходни взаимоотношения между една жена и двама мъже, но обстоятелствата, в които действа жената, са твърде различни. Повече от половин век преди раждането на Румена, се ражда Сирма воевода, за която до нас достигат само легенди. За Румена има повечко, и то достоверна информация. Отстояването на личното достойнство, което е ненакърнимо, я прави съпричастна на „мъжкото време“. Не е важно да остави нещо след себе си, по-важно е – какво ще остави.
Кое я прави истински воевода?
Принудата. Тези хора са преживявали много крайни, екстремни ситуации, но и отношението им към реалността е полярно. Трудно може да се определи кое я кара да не се спира пред нищо – майчиното чувство или чувството за справедливост.
Как се чувства един мъж, предвождан от жена? Случвало ли ви се е в истинския живот?
От името на героя, вехтия воевода Трайчо, който е предвождал повече от 30 години чета, това е удачно стечение на обстоятелства. Съчетават се житейски опит и отколешни бойни умения с издръжливостта и категоричната увереност в собственото можене на младата воевода. Колкото до истинския живот… само да знаех, кой от животите ми е истински. Но великолепно е, че с момичето до мен се съпровождаме заедно!
Кога наричате някого герой и кога е просто луд?
Важна е гледната точка, времето, за което правим преценка. Дали геройството е осъзнато, когато човек действа според обстоятелствата? Хиляди примери има, в които стореното с вяра изглежда налудничаво понякога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар