сряда, 11 януари 2017 г.

„Имане” на 2000 години подари НАП на Историческия музей в Силистра

Около 600 антични монети и други културни ценности предостави НАП Варна на Регионалния историческия музей в Силистра в края на декември, съобщи пресцентърът на данъчното. Ценните антики са отнети от Окръжен съд Силистра в полза на държавата. Колекцията на музея ще се разнообрази с бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от 3-4 век и медни византийски монети от 6 век.
Освен монетите, от отдел „Държавни вземания“ при НАП Варна са предоставили на музея бронзови стрели от 4-3 век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване, изработени през 2-4 век. Фондът на музея се обогати и с ювелирни инструменти от 4-3 век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от 2-5 век. Токи, висулки, начелници, бронзови мъниста от 4-3 век пр. Хр. и още много други антики вече са в Силистра.
 Артефактите от древната история на Добруджа се почистват, класифицират и оценяват по историческа стойност, заяви директорът на Регионалния музей в Силистра Николай Тодоров. Той изказа сърдечната си благодарност на прокурор Ивелин Чафаланов и на директора на Офиса на НАП в Силистра Иванка Скорчелиева за голямото съдействие културните ценности да бъдат предоставени именно на музея в Силистра. Очаква се в следващите месеци силистренци да видят придобивката в специална изложба. Освен дарението от исторически ценности на музея са предоставени и два професионални металдетектори за бъдещата му работа при разкопки.
„През последните няколко години сме предоставили на музеите в Провадия, Русе и Шумен значими и безценни антики, открити на територията на България и отнети в полза на държавата. Желанието ни е да опазим част от богатото ни историческо минало, да съхраним културно-историческите ценности за идните поколения“, заяви териториалния директор на НАП във Варна Милена Колева.
Голямото „имане” бе заловено през ноември 2015 г. в Главиница след предварителна оперативно-издирвателна работа. Бяха намерени и иззети 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети. Впоследствие след обиски в домове на жители в главинишки села бяха задържани четирима иманяри, познати с битието си на органите на реда.

http://www.paralel44.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар