понеделник, 23 януари 2017 г.

Лопатарско нашествие в центъра на Силистра


Най-после раздвижване из центъра на Силистра между преспи и коловози. Едва на 13-ия ден след пристъпа на зимата, сварил ни по бели гащи в първите дни на януари цялото войнство на общинската фирма „Синева“ се изсипа накуп и във въоръжение в центъра на града, за да създаде що годе нормална възможност за пеши преход. В името на по-малко възможности за походка в стил „петърпакпадналов“, някои от образците на която обикновено са достойни за най-смешните видеоклипове, за съжаление с тъжни последствия.

Дългоочакван звън на лопати – приятна музика за ушите на преминаващите. И постепенно ледовата симфония отстъпва, за да позволи на всеки да върви спокойно и уверено. 
А не в тръпнене да срещне малкия или, не дай си Боже, големия дявол. А той, последният, дебне на всяка крачка, и не прощава, а хване ли те неподготвен, веднага те праща на непредвидена и нежелана среща с ортопедите. Както казва един от тях „Спокойно, аз съм някъде наблизо и тутакси съм готов да помогна. Благодаря, ама няма нужда, по-добре да си спестим чекръкчийската и/или оперативната намеса.

Защото и без това в момента рехабилитацията на ДКЦ не работи – от началото на годината няма лекар, който да я обслужва. Казват, не се предвиждала достатъчно плата, оттам и подходящ специалист, който да посреща пациентите, пратени да си възвръщат подвижността в крайниците, пострадали я при трудови злополуки, я при случайни, но фатални падания по непочистените като хората силистренски улици.  


От утре пак очакваме сняг да се сипне, дано само да е на парцали и да вали като в песните – тихо и спокойно, романтично и симпатично. Защото в противен случай пак ще чакаме две недели някой да се сети да свие къделите преспи, трупащи се като петна от срам по лицето на Силистра.Иначе всяко селфи пред буците лед в река Дунав е уникално, защото не се случва ледена зима всяка година. Е, подобни изпълнения са по-приятни в уюта на зала „Версай“, ама там май само аз не съм се снимал все още, за да се похваля пред обществото за докосването си до съвременния барок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар