понеделник, 23 януари 2017 г.

Бабинден по добруджански - пищно, атрактивно и живописно

Фолклорна група „Добруджа“ при Народно читалище „Доростол“ Силистра и тази година не пропусна един от най-обичните си празници – „Бабинден“, на който е посветила уникален видеозапис, оставен за спомен на поколенията в името на традицията. В тази фолклорна група обикновено всички народни празници се отбелязват, независимо колцина от членовете на групата са на линия, предвид възрастово и здравословно състояние.

Така бе и на Бабинден 2017, на който достоен и отговорен свидетел бе фотографката Николинка Николова, споделила във Фейсбук своя прекрасен репортаж. Този път празникът е в дома на Мария Христова – ръководител на фолклорна група „Добруджа“. Жените пристигат със своите дарове. Както е по ритуала на Бабинден поливат вода да измият ръцете на тази, която е бабувала, за да даде първите мигове живот на техните деца. Целуват й уважително ръка.

И всяка дарява нещо – везана кърпа, тъкана престилка, плетени чорапи, приготвени с любов сладки, вита баница…Непременно се носят маджунена халва (ишмерия) и пържени фундички (тестени панделки, поръсени с пудра захар). За отбелязване, на празник като този…снахата може да дойде със свекърва си, за да участва в тържеството.

После следва почерпката, гарнирана с подходящи и характерни за празника песни, които обикновено не се изпълняват по други поводи, защото не са за пред деца и…мъже. И неминуемо идват спомените – за старите жени от Алфатар – баба Келуца, баба Мича и баба Мита, които са бабували успешно и с любов из тогавашното голямо и знаково за Крайдунавска Добруджа голямо село. Мария и Румяна – потомка на рода на Боряна от Йовковата едноименна драма, са израждани при баба Келуца, за което нямат спомен, разбира се, но са й вечно благодарни за дарения живот.

В миналото ако е дълбок снегът през зимата са пращали впряг с шейна да вземе жената (сега при нужда някоя тежка верижна машина), която бабува, за да я заведат в дома на родилката. Някогашните празници на Бабинден обикновено са ставали в дома на жената, бабувала за бебето. В разговора се включват Мима и Донка. Отреждат място сред тези благословени жени и името на баба Лина от ситовското село Слатина.

После в спомените им се връщат към най-старите лекари в Силистра, които някога са помагали на родилките – д-р Траянчев, д-р Келчева, д-р Жечева и акушерките Гочева, Кожухарова, Гинка, Бонка…През машината на спомените минават поколения медицински специалисти. Благодарни са и на тях, и на днешните (макар в МБАЛ Силистра да не достигат акушер-гинеколозите, а половината бебета в областта се раждат в Тутракан, където има и частна клиника), през чийто ръце за първи път са потреперали с рев техните деца и внуци…Благословени да са тези хора в бели престилки, на които всички ние сме благодарни.
По подобен начин, в зависимост от специфичната местна традиция, бе честван Бабинден в Силистра, Дулово, Тутракан, Алфатар, Шуменци, Сребърна, Гарван, Проф. Иширково, Сокол, Смилец, Кайнарджа, Средище, Черногор, Калипетрово, Зафирово, Искра…, и в десетки други населени места в област Силистра. Къде по-скромно, а някъде, както винаги, пищно, атрактивно и живописно. За да е жива традицията, та чак и в Бесарабия, за което свидетелстват постове във Фейсбук.


Бабинден е български празник, който е езически по произход, отбелязван в чест на бабата акушерка в селото. Свързан е с т.нар. семейни обичаи. Съдържа няколко основни елемента: символично къпане на малките деца от бабата (народна акушерка), съпроводено с благословии; намазване на децата с мед и масло; даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве. Следва угощение на младите булки в дома на бабата.

Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала, т.е. чиито деца е изродила през изминалата година. Носят се хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи и др. Пеят се обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар