вторник, 24 септември 2013 г.

Басейнова дирекция ще представи в Русе третата експедиция по р. Дунав Joint Danube Survey (JDS3)

Басейнова дирекция ще представи в Русе третата експедиция по р. Дунав Joint Danube Survey (JDS3)

В изследването участват учени и експерти от всички 14 държави от Дунавския регион в т. ч. химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, България, Унгария, Хърватия и пр.
Назаем от akcent.bg | 10.09.2013 г.



Областният управител на Русе Венцислав Калчев проведе работна среща с изпълнителния директор на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район – гр. Плевен Тома Терзиев.
Терзиев запозна областния управител със структурата, териториалния обхват и функциите на дирекцията и го информира за Третата международна експедиция за изследване на р. Дунав Joint Danube Survey (JDS3), чиято основна цел е да събере актуални данни за състоянието на реката от извора до нейното устие. Проучването е започнало на 13 август и ще продължи до 26 септември, като в периода 13-20 септември експедицията ще премине и през българския участък на Дунава.
 В тази връзка следващата седмица Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район – гр. Плевен организира пресконференция в гр. Русе. Тя ще се състои на 17 септември /вторник/ от 10.00 ч., в зала 2 на Гранд хотел „Рига” като след срещата гостите и представителите на медиите ще могат да посетят двата кораба, участващи в проучването и да се запознаят с дейностите им.
Организатор на експедицията е Международната комисия за опазване на р. Дунав – International commission for the Protection of the Danube River – ICPDR, на която България е пълноправен член от създаването и през 1999 г. В изследването участват учени и експерти от всички 14 държави от Дунавския регион в т. ч. химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, България, Унгария, Хърватия и пр.
        Тази година се реализира трето проучване на р. Дунав като първото е било през 2001 г., а второто – през 2007 г. Корабите на експедицията ще изминат общо 2 375 км., преминавайки през територията на 10 държави.
             Двата кораба - лабораториите „Аргус” и „Иструс” на Joint Danube Survey 3 (JDS3) акустираха при Русе
akcent.bg | 17.09.2013 г.



На пресконференция днес бе представена работата на Третата международна експедиция за изследване на р. Дунав Joint Danube Survey 3 (JDS3)която от 13 до 20 септември преминава през българския участък от реката. 

В пресконференцията участваха областният управител на Русе Венцислав Калчев, представители на Международната комисия за опазване на река Дунав, членове на екипа на JDS3, както и експерти от МОСВ, Изпълнителна агенция по околна среда и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен.

Международната експедиция се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав – International commission for the Protection of the Danube River и е най-голямото по рода си събитие за мониторинг на река за 2013 г.

Губернаторът откри пресконференцията и поздрави членовете на екипа на експедицията и гостите. Той подчерта, че за поредна година страната ни, и в частност гр. Русе, посреща двата кораба - лабораториите „Аргус” и „Иструс”. В екипа на експедицията участват химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, Унгария и Хърватия като интересно е участието и на един българин – доц. д-р Лъчезар Златев Пехливанов - биолог, експерт по рибите за Долен Дунав. Калчев увери присъстващите, че Областна администрация Русе ще продължи в ежедневните си ангажименти да бъде в унисон с мотото на Международната комисия за опазване на река Дунав – „ние работим за Дунавския басейн и хората му”.

След пресконференцията всички имаха възможност да разгледат двата кораба-лаборатории, участващи в експедицията.

Третата експедиция продължава работата на предходните две, проведени през 2001 и 2007 г. Резултатите отJDS3 ще бъдат включени в следващия План за управление на международния Дунавски речен басейн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар