четвъртък, 26 септември 2013 г.

Назаем от 24 часа: Силистра е част от "Пътя на виното": Наши исторически обекти кандидати за европейски културен маршрут

Наши исторически обекти кандидати за европейски културен маршрут


Римската крепост "Калето" в Белоградчик е включена в маршрута "По пътя на римските императори". СНИМКИ: Ваня Ставрева
Трансграничният туристически маршрут "По пътя на римските императори", в който са включени по пет исторически обекта от римската епоха в България, Румъния, Хърватска и Сърбия, кандидатства за сертифициране като културен маршрут на Съвета на Европа.
 
Маршрутът е разработен по проект на министерството на икономиката и енергетиката и Дунавския компетентен център в Белград. В рамките на инициативата е направен и туристически маршрут "По пътя на виното", които представя винопроизводството в Дунавския регион.
 
"Най-голямата полза от включването в списъка с европейски културни маршрути е разпознаваемостта, която ще донесе. Този маршрут би се наредил до маршрути от типа "Камино де Сантяго", обясни Евгени Спасов от дирекция "Туристическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката.
 
Петте български обекта в маршрута са римската крепост "Калето" в Белоградчик, Улпия Ескус до с.Гиген, античното селище Нове до Свищов, крепостта Сексагинта Приста в Русе и римската гробница в Дуросторум край Силистра. Маршрутът "Пътят на виното" включва три български региона на винопроизводство - Видин, Плевен и Русе.
 
В сряда 23 туроператори и журналисти от Германия, Белгия, Холандия, Италия и Сърбия посетиха крепостта "Калето" в Белоградчик и винарска изба в с.Боровица в рамките на опознавателен тур на част от включените в маршрутите обекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар