сряда, 4 септември 2013 г.

Премиерът Пламен Орешарски: За 100 дни освободихме страната от страха


Може би най- важното постижение за първите 100 дни е, че освободихме страната от страха. Това може да го чуете навсякъде по улиците, сред бизнеса, сред обикновените граждани. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на брифинг за медиите в Народното събрание. Премиерът отбеляза, че първите 100 дни дават насоките на кабинета. На тази основа анализаторите могат да коментират характеристиката на правителството и какво може да се очаква от него, инвеститорите правят инвестиционни планове, а гражданите – своите планове за управление на домакинствата си, бюджета и спестяванията си.
„Кабинетът вероятно би работил по- добре в по- спокойна обществена атмосфера. В сегашната обстановка е длъжен да работи и дори в добрия смисъл на думата е амбициран за още по- бързи резултати, така че да стане ясно за по- широк кръг граждани, че мерките, които взимаме, са насочени към всички“, каза премиерът Орешарски и добави – „на този етап не успяхме да убедим една част от хората, че работим в полза на обществото. Надявам се да успеем в следващите 100 дни“.
Министър-председателят изтъкна, че през следващите 100 дни на кабинета предстои да бъдат финализирани мерки, които вече са стартирали, най- вече по отношение на законодателните промени. Премиерът акцентира върху антимонополното законодателство, защитата на потребителите, събираемостта на приходите. Г-н Орешарски изтъкна, че при разработването на проектобюджета за следващата година е важно да се внесат нови политики. „Много се надявам да създадем предпоставки така, че следващият проектобюджет да бъде с една доза по- малко постен, но не очаквайте чудеса. В следващата година бюджетът ще остане със сигурност недостатъчен от гледна точка на огромните потребности, които има публичният сектор като цяло и най- вече хората, които са вън от пазара и разчитат на помощи или на пенсии. Няма да можем да направим обрат, но ще покажем, че работим в тази посока“, каза още министър-председателят.
По отношение на БОРКОР премиерът Орешарски изтъкна, че това е структура, която е пряко към Министерския съвет, но една от основните й задачи е близка, макар и в аналитичен план, до ключовата задача, стояща пред правителството – борбата срещу корупцията.
„По никакъв начин в момента не може да се каже, че аз съм оглавил БОРКОР“, подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той обясни, че вицепремиерът няма преки отговорности и правомощия по отношение на управлението на съответните звена, които са в неговия ресор. „Никога не бих се намесил във вътрешно организационните процеси и решенията, които взима съответното ръководство. Смисълът на това, че тези структури са в ресора на съответния вицепремиер, е че има въпроси, които са в една обща сфера и касаят тяхното взаимодействие и по- добра координация“, подчерта г-н Йовчев. „Виждането ми за БОРКОР е, че тази структура, както и много други в държавната администрация, подлежат на внимателен преглед с оглед на изразходваните средства,  постигнатите резултати и ефективността на дейност. Част от административната реформа, която провеждаме в момента, е именно преглед на ефективността и успешността на тези структури. Спрямо БОРКОР ще бъде приложен същия подход, както и спрямо другите структури в рамките на провежданата административна реформа“, добави вицепремиерът.
„Ще се убедите, че по никакъв начин темпото не само не е намаляло, а се е повишило, въпреки че ГДБОП вече не е в структурата на МВР“, заяви министър Йовчев. Скоро ще има пресконференция на главния секретар, на която ще бъдат отчетени конкретни резултати за борбата срещу контрабандата. На въпрос на медиите премиерът Орешарски напомни, че има изискване най- високият български орден да се връчва за изключителни заслуги. „Смятаме по отношение на ордените да имаме далеч по- рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност“ добави министър-председателят. Помолен да коментира позицията на посланика на Великобритания, г-н Орешарски отбеляза: „С английския посланик имаме изключително добро взаимодействие и аз чета неговото публично обръщение като един апел към българското общество и политическата система като цяло да отговори на най- важните въпроси на деня. Приветствам го в това отношение“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар