сряда, 4 септември 2013 г.

Бебе в количка от диня, праскови и грозде - на празника на Алфатар

        Сладория - количка за дете и бебе в него, произведоха от плодове обитателите на дома за стари хора в град "Алфатар" специално за Празника на житото и хляба в града. 
          "Не е по темата, но ни идваше отвътре да го направим", заявиха част от авторките на десерта - красив и вкусен. А и подчинен на сегашния период, когато се обират бостаните и плодовете от дърветата. 
       "Умеят моите хора да се представят на подобни изяви", каза директорката на Старчески дом "Щастлива старост" Нели Маринова, която е и общински съветник.
          Кошница от преплетени печени солети, агънце от пандишпан, пита с елементи на житени класове, пиленца от тесто и др. фигури на животни изобилстваха в изложбите на 8-те читалища от община Алфатар. Тийнейджър, продаващ ножове и калъфи изделия, напусна "поста" си, за да се конкурира в месенето на пита със 75-годишната Стоянка Неделчева от село Цар Асен. 
      Момичета негови връстнички се нагиздиха с костюмите на прабабите си, извадени от раклите, за да покажат, че на снагите им стоят добре и старовремски дрехи, каквито има в Добруджанската къща в Алфатар. Тя пък посреща гости от близо и далеч вече близо 30 години след реставрацията си. 
       Петдесетина англичани туристи от морски круизи по стечение на обстоятелствата се вписаха в празника, без да отказват комка с кайсиева ракия и покана за кратко хоро покрай чемшира, розите и здравеца в архитектурната гордост на Алфатар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар