сряда, 11 септември 2013 г.

20 факта за 20-ия Празник на Силистра на Кръстовден


Всеки празник си има своя предистория, история, хронология и развитие. Празникът на Силистра, установен на Кръстовден в началото на 90-те години на миналия век, също е минал през всичките етапи на съмнения, неразбиране, спорове и подкрепа. Ето 20 факта, с които открояваме част от изминалото време.
Началото е през 1992 година, когато Общинският съвет взема решение да определи 14 септември за Ден на Силистра.
Първият Празник на Силистра на Кръстовден е през 1993 г.
На Кръстовден Силистра е празнувала в различни периоди и през 19-ия век.
Кръстовден е един от 12-те най-тачени празници в християнската религия.
За кратко време – от 1941 г. до 1944 г., празникът на Силистра е бил на 1 октомври, във връзка с еуфорията от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България след Крайовската спогодба през 1940 г.
Според местни краеведи 6 май – Гергьовден, също е бил предпочитан за празник на Силистра.
През 1995 г. отново Общински съвет – Силистра постановява: 14 септември – Кръстовден се нарича Празник на Силистра, а мероприятията преди, по време и след празника влизат в програма, обявена като Дни на Силистра.
В първите години Програмата завършва на 1 октомври и така се вкарва в рамка патриотичното чувство на добруджанци.
 Инж. Стоян Плугаров, кмет на община Силистра от 1991 до 1994 г., е първият, който поздравява силистренци от страниците на тогавашната преса.
В първите години представителите на властта смятат за добра връзката между Кръстовден – празник на христовата вяра, със светския празник на Силистра, тъй като е „добър знак за силистренци“.
-         Четирима кметове, петима председатели на общински съвети и седмина областни управители са имали честта и правото да поздравяват силистренци от името  на властовите институции по повод Празника на Силистра.
-          Панаирът като форма на общуване и търговия е бил почти винаги вписван в атмосферата на празника на Силистра, когато и да е провеждан.
Силно панаирджийско присъствие има в годините преди Освобождението на България от турско робство.
Ангелушевият панаир, свързан с легендата за т.нар. Ангелушево кладенче край село Срацимир и провеждан преди 150 години, е сред най-известните панаири в историята на Силистра.
Президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът Цветан Цветанов са най-високопоставените държавни мъже, приемали поканата да бъдат специални гости на Празника на Силистра.
Министрите Нона Караджова и Десислава Атанасова са сред малкото министри, идвали на Празника на Силистра.
-         Вицепрезидентът Маргарита Попова ще е първа от президентската институция, която предстои да поздрави силистренци на Празника на града на 14 септември 2013 г.
-         За пръв път през 2012 г. бе проведено т.нар. Тържествено заседание на Общински съвет – Силистра.
-         Навръх празника през 2012 г. спортистката Светлана Тодорова бе първата, получила тържествено новоучредената Годишна награда на кмета на Силистра, връчена й от 
д-р Юлиян Найденов.
-         - По стечение на обстоятелствата две големи културни събития – Фестивалът на старите градски и Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, са се вписвали в празничната програма Дни на Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар