събота, 21 септември 2013 г.

Млади народни изпълнители – Ивелина Димова от Силистра

публикувано петък, 07 юни 2013 14:02



Народната певица Ивелина Димова е родена в Пловдив, но расте в Силистра – град на брега на Дунав, oткъдето са родителите й. Нейният род и по майчина, и по бащина линия е музикален. Майка й има хубав глас и пее много добре, а леля й Снежана Иванова е професионална изпълнителка от ансамбъл „Добруджа”. В рода на баща й пък има професионален хореограф. Детските спомени на Ивелина са запечатили редовните посещения на концерти за народна музика, където тя се прехласва по гласовете на певиците и жадно попива звуците и ритмите на добруджанската музика. 

Талантът й забелязва първа майка й. Тя я насърчава за изяви в ансамбъл „Добруджанче” от Силистра. С него младата певица посещава фолклорни фестивали в съседните Румъния и Сърбия и усеща магията на сцената. Близо пет години работи с Веселина Чернева, следва примера на тракийската народна певица Радостина Кънева и има специално отношение към нея. Учи се от добруджанските певици Димитрина Кунева и Галина Дурмушлийска, за да се убеди, че пеенето е нейното призвание. В периода от 1998 до 2001 г. Ивелина печели четири поредни първи награди в категория „Народно пеене” от националния детски фолклорен конкурс във Варна, радиоконкурса „Славейче” – Стара Загора, специална и първа награда от националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче” (2001-2002), радиоконкурса на БНР „Млади фолклорни таланти”, международния младежки фестивал „Фолклор без граници 2001”. Висшето си образование завършва в СУ ”Св. Климент Охридски” с Педагогика на обучението по музика. По това време записва добруджански народни песни за фонда на БНР – аранжира ги Христофор Раданов.

        Красивият й плътен глас забелязват в ансамбъл „Филип Кутев” и от 2003 година Ивелина Димова е хорист, а после и солист на състава. Ансамбълът с трите си звена – хор, оркестър и танцов състав – е на много високо ниво и това се оценява от публиката. Обиколила съм цяла България, посетила съм екзотична Япония, била съм във Франция, Великобритания, Русия, Израел с ансамбъл „Филип Кутев”, разказва певицата. След успеха на турнето в Япония през 2005, през 2007 година ансамбълът отново гостува там с концерти в двайсет града. Публиката беше сърдечна, невероятна. Посрещането, организацията, всичко показваше уважение към нас и творчеството ни. В Япония хората благоговеят пред гласовете ни, смятат ги за уникални със звученето, техниката и стила на пеене. Концертите преминаха с огромен успех за състава и ръководителите ни… – споделя Ивелина.
За днешния си ден с песента, тя добавя: Работя в ансамбъл „Филип Кутев”, но също така съм диригент на народен хор „София” към столичното читалище „Бъднина”. От 2010 година се присъединих към Фолклорна формация „Глàгорци” и пея в „Ковачницата” за български народни песни. Занимавам се с преподавателска дейност, която ми доставя удоволствие и лично удовлетворение. Атмосферата в „Глагорци” е задружна, имам истински приятелства, които ме карат да се чувствам специална – благодаря за това топло отношение. Наскоро с три колежки създадохме квартет „ЮДИТ” – това са Юлия Гатдерова от ансамбъл „Пирин”, Дарина Златкова, аз и Таня Митева от ансамбъл „Филип Кутев”. Сега оформяме репертоар и се надявам скоро да направим записи. Работата с квартета ме кара да мечтая за големи сцени и изяви. Наскоро участвах в родопски проект на Николай Падалски, организатор на концерти от ансамбъла. Първият от тях се състоя на 8 май в Русе и по реакцията на публиката разбрах, че освен добруджанския и тракийския стил на пеене, съм усвоила и родопския. Очакваме тържествения концерт по случай 110 години от рождението на композитора Филип Кутев – създател на ансамбъла. Премиерата „Извори” се състоя в деня на рождението му, 13 юни.Делниците на Ивелина Димова са ангажирани с репетиции и концерти, а в свободното си време тя се зарежда с енергия от любимите си занимания. 
Обичам да чета, да се грижа за дома – всичко, свързано с красота и хармония ми е интересно. Обичам да бъда със семейството и приятелите си – с брат ми живеем в София, майка ми е в Силистра, а баща ми често си идва от Лондон – споделя певицата. Вълнуват я проблемите на фолклора и днешния му живот: Харесват ми новите идеи на младите музиканти. Те съчетават етно и джаз елементи в изпълненията си, осъвременяват традицията и я доближават до младите хора – продължава Ивелина Димова. Разбира се, традиционното пеене със стилови особености по райони трябва да се запази, така както ни го завещаха с изпълненията си Вълкана Стоянова, Верка Сидерова или Надка Караджова. Но днешната музика безспорно трябва да бъде близо до предпочитанията на младежта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар