понеделник, 30 септември 2013 г.

ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА ПО ПОВОД 1 ОКТОМВРИ: - 73 ГОДИНИ ОТ ВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ БЪЛГАРИЯ; - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА; - СВЕТОВЕН ДЕН НА МУЗИКАТА И НА АРХИТЕКТУРАТА

             УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ  НА ОБЛАСТ СИЛИСТРА,

           Първи октомври е от дните в календара, наситени с особена празничност, обединяваща хората по света. Този ден е посветен на музиката, архитектурата и на възрастните хора. Честван е навсякъде по света под егидата ООН. ПЪРВИ ОКТОМВРИ е знаменателен за жителите на Добруджа – от Силистра до Добрич и от Тутракан до Балчик.  Преди 73 години на този ден приключва маршът на българската армия за възвръщането на южнодобруджанската територия към майката Родина  след  десетилетия чужда окупация. В първия ден на октомври си припомняме драматичното преселение на 67 000 българи от севернодобруджанските територии, за да бъдат настанени в земята на предците си. То е най-голямото по рода си пред 20-ия век и е белязано едновременно с мъката от раздялата с родното място и с надеждата за по-добър живот в старата си родина. По особен начин темата за преселението и полагането на основите на нов живот са свързани със строителството и архитектурата. 
          Защото за българина градежът на нов дом за семеен подслон е мечта и цел на този свят. Кьошкът, градината и дворът са онези елементи от бита, които са едновременно прагматична нужда и романтично усещане за пълноценен живот. В това отношение народът ни се подчинява на науката и на практиката, на традициите и на модерните достижения.
          Първи октомври е ден и на възрастните хора. Десетки са клубовете на инвалида и пенсионера в област Силистра. Тези средища са една възможност за хората от т.нар. трета възраст да се събират и да бъдат заедно в поредните хубави моменти. Повечето те създават сами чрез различните възможности на общуване, най-често с утвърдените форми на песните и танците. 

        Свидетелство за тях са безбройните фестивали в почти всички общини от областта. „Животът е само един миг между две вечности“ е казал великият Платон. Друг е възкликнал: „На любовта всички възрасти са подвластни“. Млада особа в интернет обобщава казаното през вековете: „Младостта не е порок, а старостта е благословия, защото няма друг начин да живеем дълго, освен остарявайки.“ И не най-накрая – музиката е „изкуство на музите“ не само по определение, но и по начина си на пресъздаване. Най-често тя е божествен дар, за да бъде споделян с всички, които имат чувствителност към тона, ритъма, темпото, динамиката и тембъра. Още от най-старите паметници на литературата, архитектурата, скулптурата и другите древни изкуства се срещат свидетелства за съществуването на музикалното изкуство. За да имаме днес ние, добруджанци, своите утвърдени емблеми в лицето на оперната прима Стефка Евстатиева, на джаз легендата Йълдъз Ибрахимова, на кавалджията на планетата Теодосий Спасов; днешните дарования Йордан Марков, Ели Раданова, както и „Вива тийнс“ от сцената на конкурса „Речни ноти“ в Тутракан.
          Честит да е Празникът с голяма буква, обединяващ изкуството, традицията, опита на възрастните хора и привилегията да сме жители на една територия, известна като „Добруджа – добра земя!
Насуф Насуф,
областен управител на област Силистра
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар