неделя, 1 септември 2013 г.

В www.trud.bg:10 неща, които журналистите не искат да знаете


                                               3 Журналистиката не се учи в университет
Повечето от добрите в занаята не са учили журналистика. Правилото е, че това не се учи в университета - полезно е да си завършил тази специалност, но не е най-важното. Редакторите при първия си разговор с млад журналист обичат да казват: "Забрави какво пише в книгите и какво си учил в университета - започвай да работиш и ще разбереш за какво става дума". И са абсолютно прави. 
       4 Журналистиката е като шпионажа

В борбата да се добереш пръв и единствен до информация няма забранени трикове и похвати - включително съблазняване на ресорните източници. Задавали ли сте си въпроса защо в журналистиката често пробиват младички и хубавки колежки? Освен това професионалната завист и злоба е огромна - журналистите знаят, че най-злостните анонимни тролове под техните статии в интернет са колеги, които иначе им се усмихват по коридорите през деня.
          5 Журналистите тайно мразят пиарите

Особено неприятни са онези пиари, които не са работили като журналисти преди това и не знаят как да се държат прилично. Най-омразните им действия са следните:- 4 Обаждане по телефона с въпрос: "Получихте ли моето прес съобщение?"
Естествено, че съм го получил, иначе имейлът щеше да ти съобщи, че не е доставен. А какво ще правя с него си е лично моя работа! Точка!
- "Дали е възможно да прочетем материала преди публикуване и да нанесем корекции?" - този въпрос вбесява журналистите. Правилният отговор е "Естествено, че не!" В повечето случай това се използва, за да се изчистят що-годе свежите реплики, които някой политик се е изпуснал да каже пред микрофона, и интервюто да стане тъпо и скучно.
- Репликата "Материалът Ви е много хубав, но не може ли САМО да сменим заглавието?" вади от обувките всяко нормално перо. Заглавието е нещо сакрално в професията. Журналистът го е мислил дълго и внимателно, старал се е, вложил е душата си в него (освен, ако не е, има и такива колеги). И някой да иска да го смени?! Не, САМО през трупа ми!
          6 Най-големите кошмари за репортера са:

- Да види "пропусната" от него важна информация в друг вестник.
- Да забележи печатна грешка в заглавие на вече отпечатан свой материал.
- Да вземе интервю и да разбере, че няма запис на диктофона. Колега ветеран от Би Би Си разказва как по време на перестройката в Русия с огромен труд си уредил среща с висшестоящ чиновник от Кремъл. Руснакът говорил 2 часа неща, които за времето си били суперскандални. След края обаче англичанинът забелязал, че диктофонът му е бил на "пауза" и няма запис. Предусещайки уволнение и печален финал на кариерата си, той помолил човека от Кремъл да повторят интервюто. Апаратчикът се зачервил целия, станал ядосан от креслото, излязъл от кабинета и след две минути се върнал с касетка с кристален запис на интервюто, която подал на колегата с думите: "Добре, че КГБ си върши по-добре работата от Би Би Си!"
          7 Позоваването на три независими източника е пожелателно

Това е основно правило, което гарантира достоверност на информацията, което обаче в днешното забързано интернет време почти никога не се спазва. В резултат понякога се получават опровержения в стил Марк Твен: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени".
         8 "Влак, който пристига на време, не е новина, но има изключения" 

Това с влака е класически цитат от учебниците по журналистика. Ако обаче БДЖ плати реклама за една година напред в някой вестник, твърде вероятно е в него да се появят и новини за точни влакове. Обаче като имаме предвид сегашното финансово състояние на БДЖ, целомъдрието на журналистиката ни е добре защитено.
         9 За братята по перо август е това, което е януари за плуването на открито

През осмия месец държавата е в отпуск, новини няма, а слънцето пече ли пече. Само в края на лятото ще видите традиционни хитови заглавия като "Бяла акула забелязана край Слънчев бряг" и "Рекордни жеги мъчат страната".
          10 Журналистите обичат чашката

Пийването е нещо като стара традиция в занаята - журналистите обичат да разпуснат с чаша в ръка след стреса и напрежението на работния ден. В гилдията се разказва следният анекдотичен случай: Преди години зам.-министърка (стара мома) се сблъсква на входа на столичен ресторант с излизащ развеселен журналист, когото познава по служба. "Г-н Г., казва тя язвително - чувам, че журналистите много пият и като гледам вас, май е вярно!" А той отвръща: "Аз пък съм чувал, че във вашето министерство много се чукат, ама като ви гледам вас, изобщо не е вярно..."


Няма коментари:

Публикуване на коментар