сряда, 4 септември 2013 г.

Набират предложения за Международния ден на правото да знам

      Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права. Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление. Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.
    От 2003 година Програма Достъп до Информация връчва награди на 28 септември - Международният ден на правото да знам.
        Нашата идея е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение. Тъй като все още много институции не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите на достъп до обществена информация, се присъждат и негативни награди. До 2010 г. набирахме номинации в седем категорииОт 2010 г., с оглед на въведените с измененията на ЗДОИ (Декември 2008) задължения за онлайн публикуване на информация, награда за "Най-добра уеб страница" по повод Деня на правото да знам няма да бъде връчвана. Жури определя ежегодно носителите на наградите. Носителите на годишните награди получават Грамота и Статуетка по време на церемонията по отбелязването на Международния ден на правото да знамСтатуетките във формата на ключ (позитивни награди), катинар - за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и вързан на възел ключ - за най-абсурдно и смешно решение, са изработени от скулпторa Благовест Апостолов.
        Единадесетата церемония за връчване на награди по случай Международния Ден на правото да знамще се проведе на 28 септември 2013 г. от 12:30 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. Цариградско шосе 49). Очакваме Вашите номинации до 15 септември 2013 г. чрез обновената страница на Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2013/.

           Тази година категориите за наградите са шест: 
           Позитивни награди “Златен ключ”. 1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ); 2. Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ; 3. Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация; 4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация.

           Антинагради: 1.Катинар” за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ; 2. Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ.  Специално жури ще определи победителите в отделните категории.

         В България Денят на правото да знам бе отбелязан за първи път през 2003 г. Информация и снимки от миналите церемонии, както и кои бяха наградените през последните десет години може да видите в Наградени, Церемонии и Галериина обновената страница, посветена на Деня на правото да знам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар