събота, 21 септември 2013 г.

В балкански Ганчовец на празник на ракията, в Троян - на ракията и сливата, в добруджанската Нова Черна - на мамалигата

        Ракия се прави през септември, ракия се пие и ракия празнува. За всички ценители на благата напитка и майстори ракиджии имаме добра новина – на цели три места могат да  празнуват в рамките на септември. Започваме с Фестивал на домашната ракия - „Ракия-магия“. Провежда се в края на третата седмица на месец септември (от петък до неделя) в дряновското село ГанчовецМайстори на ракията от цяла България идват, за да докажат, че тяхната е най-пивка и блага. Няма ограничения за вида, възрастта и мястото, където е направена – местните произвеждат най-вече сливова или гроздова, но и кайсиева отлежала е ставала победителка в конкурса. Интерес представлява и домашното производство на англичаните, които от години живеят в селото и следват местните традиции. Победителят получава като награда 50-литрово буре с пожелание да го напълни. И за тези, които си мислят, че ракията е мъжко питие, да споделим, че с наградата си е тръгвала и жена, която е преборила 10 ракиджии. Ясно става, че и дамите в Ганчовец знаят как се прави хубава ракия. Като жури в конкурса  се е изявявал Васко Кръпката, който дори има песен посветена и специално написана за фестивала - Домашна ракия блус. Заедно с ракиения конкурс се провежда и надяждане с люти чушки, пиене на бира със сламка, надпяване и кулинарен конкурс, за да има мезета за огнената напитка. 
     Къде ако не в Троян ще ви заведем в края на последната седмица на септември. „Живата вода“ пренесла се от Троянския манастир към целия район дава повод за Празник на сливата и троянската сливова ракия гр. Троян и  с.Орешак. От цяла България се събират разбирачи, за да опитат местното производство. Веят се знамена със закачливи надписи „Който пие под килото, да напусне селото!", "Да не остане слива неодрусана!", "Сливи за смет не даваме!" и "Сливите не се ядат, сливите се пият"И тук се провежда конкурс за най-добра сливова ракия. Наградените получават грамоти и медал във формата на слива. Провеждат се и състезания за най-вкусно мезе и най-добро празнично меню за ресторантите. Редица са проявите, които могат да се наблюдават по време на празника – приготвяне на открито на  ястия, ракиджийско шоу, което се състои във варене на ракия и дегустация, изваряване на сливов мармалад, приготвяне на качамак по традиционна рецепта, ден на отворените бутилки и други културни прояви, които да допълват приятното настроение, създадено от  най-добрата сливова ракия в България. Ако сте били на такова събитие или във вашия край се чества някакъв интересен празник, свързан с позабравена българска традиция, не се колебайте и го споделете го с нас като ни изпратите материал по инициативата „Стани четен автор“. Ако силата ви не е в писането, но пък имате богата галерия от снимки свързани с българските история и традиции, изпратете ни ги в септемврийския ни фотоконкурс, посветен на тази тема
     На 5 октомври в в добруджанската Нова Черна е първият празник на мамалигата. В Сребърна се очаква Празникът на гърнетата, а на 12 октомври в Бабук е празникът на плодородието и на 20 години кооперация "Мотор 93".

Няма коментари:

Публикуване на коментар