сряда, 4 септември 2013 г.

Ексдепутат от Силистра в "Без филтър" на БГНЕС :Голямото посрещане не се състоя

БЕЗ ФИЛТЪР: Борислав Цеков: Голямото посрещане не се състоя

 4 септември показа недвусмислено, че протестът напълно загуби своя граждански характер. Той се превърна в партиен протест, яхнат от Борисов и Цветанов, които искат да се върнат на власт, и от няколкото малки партии от т.нар. Реформаторски блок, които се борят да преодолеят при едни бъдещи избори 4-процентовата бариера и да станат патерица на Борисов и Цветанов в бъдещото правителство.

Това изцяло подмени протеста. Неслучайно заявих преди лятната ваканция, че протестът вече е приключил първия си етап, в който имаше ясна кауза. Това беше до момента, когато много широки и пъстри граждански среди излязоха да протестират срещу назначаването на Делян Пеевски. С приключването на казуса Пеевски протестът се трансформира и беше ясно, че конкретни партийни и икономически интереси и техните обръчи от неправителствени организации, фирми и публични говорители искат да се възползват от него. Днес това лъсна с още по-голяма сила. От тук насетне това не е протест за смяна на системата, а протест стани да седна. Искат да свалят Орешарски и да го сменят с Борисов, Цветанов и Костов. Това е еднакво неприемливо за онези граждански среди, част от които е и Движение "Модерна България". Те искат реална смяна на системата, реален граждански контрол и премахване на олигархичните зависимости.
Днес хората, които бяха на улицата като представители на различни партии, и малцината, които очевидно не бяха организирани от тези партии, нямат ясна позиция срещу олигархията в България, каквато имаше протестът в самото начало. Днес за тях има едни лоши олигарси, а онези олигарси, които стоят зад протеста с медиите си, НПО, с партиите си от т.нар. Реформаторски блок, в техните очи те очевидно са добри. Това е двоен стандарт, затова протестът в онзи свой автентичен вид вече приключи и става дума за една обикновена борба за власт между старите партии на прехода и техните нови коалиции, които виждаме в последно време.
Малките партии от т.нар. Реформаторския блок въпреки масираната пиар кампания имат пренебрежимо малко значение за този протест. Очевидно днес ГЕРБ доведоха организирано свои привърженици, но при всички положения "голямото посрещане", което беше мотото на този протест не се състоя. Това беше един сравнително малоброен протест, организиран от партийни групи. Няма нищо лошо в партиите. Това е част от тяхната функция да организират своите привърженици за една или друга кауза, но това вече не е гражданският протест, който изведе много хора с различни убеждения срещу олигархията.
Видяхме, че тези 2-3 хиляди души, които днес се събраха в пика на протеста, са гербери, костовисти и хора с това мислене. Те не търпят други демократи, ако не са в тяхната партия. Видяхме, че те гонят от протеста всеки, който изрази различно от тяхното мнение. Това е протест, в който надделява синият болшевизъм от началото на 90-те години. Болшевизмът не е партийна принадлежност, той е манталитет и начин на мислене. Тази нетърпимост към чуждото мнение, ако не козируваш на командира или генерала, не си демократ, е откровено болшевишко мислене. По тази причина автентичните граждански движения и интелектуалци, които не са ангажирани партийно, вече се оттеглят от протеста. Някои от активните протестиращи вече заявиха във Фейсбук, че днес им е последният ден на този протест, който беше партизиран. /БГНЕС
--------------
Борислав Цеков, Движение "Модерна България". Той е председател на Института за модерна политика и президент за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар