събота, 31 август 2013 г.

Цифровизацията чука на вратата и чака да й отворим

Цифровизацията - разяснения

Последно - трябва ли да си купуваме декодер или не?

http://club50plus.bg/
Normal_old_tv_by_taksict-d4kx9q3
Септември чука на врата, а с него и цифровизацията. От началото на годината ни заливат  с информация по телевизията за това какво е цифровизация, защо се прави, колко струва и дори „как да свържем кабела“. При все, че съм грамотен човек, не можах да разбера на мен декодер трябва ли ми или не и като си пусна телевизора на 1 септември  ще има ли телевизия? Затова и питах. Ето какво ми обясниха:
  • Повечето нови телевизори приемат цифров сигнал. За тях нищо не трябва да се купува. Въпросът ми беше колко нов е „нов телевизор“. Оказа се, че това са плоските телевизори без кинескоп, но и от тях имало такива, които не стават.  Най-добре било да проверим в някоя от книжките към телевизора или в интернет дали моделът има вграден цифров тунер или DVB-T MPEG4. Вариант, в който пише, че нашият телевизор има DVB-T MPEG2, не ни устройва, защото ще хващаме само звук без картина.
  • Ако телевизорът ви е стар или не поддържа MPEG4, но имате кабелна телевизия, не ви трябва декодер. От кабелния оператор ще ви подават правилния сигнал.
  • Ако телевизорът ви е стар и досега сте приемали сигнала с обикновена антена, ще се наложи да си купите декодер. Важно е той да поддържа MPEG4, защото както обяснихме и за вградените по-горе, с MPEG2 няма да се възпроизвежда картина.
Цените на декодерите варират, като нормално е да струва около 50 лева. Веднъж като си го купите, няма да плащате никакви месечни такси. Тези от вас, които имат право на помощи за отопление, имат право и на безплатен декодер. Но и при купуване, и при взимане на безплатен е препоръчително първо да се консултирате с някой, който разбира, за да не се сдобиете с декодер, който не ви върши работа.
Ако не ви се занимава с тези неща, вариант е да станете абонат на някоя от многото кабелни телевизия, но не забравяйте, че това ще ви обвърже с договор за минимум една година.
Последното, което чух, е че отлагат спирането на аналоговата телевизия и то няма да е точно на 1 септември. Хубаво, обаче, че е да се подготвим, за да не ни изненада някой ден с черен, празен екран любимият ни телевизор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар