сряда, 28 август 2013 г.

Областният управител на Силистра се срещна от предшественици от предходни мандати и кметове на община Силистра - заедно за по-добро бъдеще на област Силистра


     Областният управител Насуф Насуф и екипът му – зам.-областните управители Вяра Емилова и Джанан Халил, и главният секретар Светлана Великова, се срещнаха в делови порядък с досегашни областни управители и кметове на Силистра, заемали постовете в предишни управленски формати. На поканата му се отзоваха областните управители Димитър Маринов, Цанка Атанасова и Петко Добрев, кметът на Силистра Йордан Нейков и Георги Кардашев, дългогодишен партиен ръководител на окръг Силистра в близкото минало.
         „Срещата не е протоколна, тъй като смятам, че можем за работим заедно за доброто на област Силистра”, заяви във встъпителното си експозе областният управител Насуф Насуф. Той представи пет от приоритетите на сегашния екип в областната управа: реализацията на проекти в областта и по общини, довършване на газификацията, ре-стартът на фериботния комплекс, доизграждането на пътя по транспортния коридор Лесово – Силистра, довеждане до край на проекта за Дунав мост III при Силистра – Кълъраш. Министерството на транспорта е приело предложението на областния управител на Силистра за по-бързи действия относно подновяване на дейността на фериботния комплекс, който повече от година не работи, и в момента се търси взаимодействие с кандидати за нов концесионер.
         Инж. Цанка Атанасова, областен управител в правителството на СДС, приветства идеята за срещи с управленци от предишни години, поставяйки проблема за необходимостта от подобни форуми с още по-конкретна тематика. Според нея областният управител и администрацията трябва да помагат на бизнеса в региона и да обърнат внимание на професионалните училища, за да се знае от какви кадри има нужда в областта и кой ще ги „произведе”. Препоръчителните приоритети били строителство и земеделие.
         В своето изявление Петко Добрев, областен управител през целия мандат в правителството на Симеон Сакскобургготски, отбеляза, че област Силистра не използва достатъчно своето географско положение. Личното му мнение било, че мястото на областта е в Североизточния район за развитие с център Варна, както и, че работата на областна администрация и на общините трябва да е съсредоточена върху използването на Дунавската стратегия. Проблем била липсата на спогодби с министерствата в Румъния за реализация на трансгранични проекти. Той изрази съгласие, че газификацията ще даде тласък на икономиката в региона, а подновената работа на ферибота ще представи нови перспективи пред бизнеса.
Според Димитър Маринов, и.д. областен управител през 1999 г., проблем е не само отпадането на едрия бизнес от икономическата карта на региона, но и стопяването на малкия бизнес. Той открои проблема с увеличаването на самотните хора по селата, което предизвиква необходимостта от създаване на системи за взаимопомощ.
В дискусията взе участие и Светлана Великова, областен управител в правителството на Сергей Станишев. Тя припомни, че в периода 2005-2009 г. са подготвени инвестиции за 153 млн. лева, включително за ремонта на пътищата по направленията от Силистра за Русе, Варна и Шумен. Заслуга на нейния екип била завещаната за следващия областен управител подредена администрация със защитени два стандарта ИСО. Напомнено бе, че в историята на институцията „областен управител” в Силистра вече има примери за приемственост: при Димитър Маринов стартира работата по изграждане на фериботния комплекс, открит няколко години по-късно в мандата на Светлана Великова. В управлението на тройната коалиция се подписват първите важни документи за ремонта на националната пътна мрежа в Североизточна България,  извършен и открит в правителството на ГЕРБ.
В кратко слово Георги Кардашев върна лентата на времето, за да разкаже как до 1969 г. в Силистра не е имало промишленост, изграждана впоследствие в продължение на години, за да има в региона уникални грандове като „Оргтехника” и „Камъшит”. Своето отношение към проблемите представи и Йордан Нейков, кмет на Силистра в периода 1976-1986 г. Още през 80-те години на миналия век са изработени два проекта за мост над река Дунав край Силистра, които не са осъществени в предишния период на развитие на страната по различни политически и икономически причини.
На 4 септември в Силистра ще бъде учреден Областен консултативен съвет към областния управител, вече обявен пред обществеността в специално послание до медиите. По представена от зам.-областния управител Вяра Емилова справка – 25 са до този момент кандидатите да участват в Съвета, сред които предложения на неправителствени организации и на фирми от бизнеса. Желание за участие има и от представители на „групата на протестиращите”.

        

        


Няма коментари:

Публикуване на коментар