петък, 30 август 2013 г.

За празника на Силистра - международен детски танцов фестивал

ХVІІІ МЕЖДУНАРОДЕН 
ДЕТСКИ ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ
„УТРЕШНИЯТ МИР ЗАПОЧВА С ДНЕШНОТО ПРИЯТЕЛСТВО”
СИЛИСТРА, 11 - 15 СЕПТЕМВРИ


П Р О Г Р А М А

12 септември 2013 г. /четвъртък/

      09.00 ч.                            -  Пресконференция. Техническа конференция с художествените ръководители.                                                     Място: Фестивален клуб
      10.00 ч.                            -  Ателие по танци на площадката  на 
                                                   „Дървения град”
          
      18.00 ч.                            -  Дефиле.   Колективите се събират пред бирария „Олимп” и построени, дефилират по  ул. „Добруджа” до сцената на площад „Свобода”
      18.30 ч.                             -  Тържествено откриване на фестивала пл. „Свобода”. Първи фестивален концерт
  
                                  13 септември 2013 г. /петък/

      09.30 ч.                             –   Забавна програма с конкурс „Мис и
Мистър Фестивал” на басейна на Хотелски комплекс „Дръстър”
 12.00 ч.              –  Среща на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов с участници във фестивала в заседателната зала на Община Силистра                                                   
      18.00 ч.                             –  Фестивален концерт с участието на
всички колективи на сцената на площад  „Свобода”/при лошо време – в театъра
   
                                  14 септември 2013 г. /събота/

     
      10.30 – 12.00 ч.                -  Пленер за детска рисунка на тема:
  „Утрешният мир започва с днешното приятелство” – пл. „Свобода”
      18.30 ч.                             – Дефиле по улица „Симеон Велики”
      19.00 ч.                             – Заключителен концерт. Тържествено
 закриване на фестивала.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Фестивал на танца, детските усмивки и приятелство
         
Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство” за пръв път ще зарадва силистренци и гостите на града ни в Празничните дни на Силистра от 11 до 15 септември 2013 г. Фестивалът се провежда под патронажа на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра. Над 300 са децата-участници във фестивалните прояви на Осемнадесетото издание.
Фестивалът стартира през 1994 година като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание: „Утрешният мир започва с днешното приятелство”. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов - ръководител на Ансамбъл „Добруджанче”. В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Богата е историята на фестивала, която съхранява самобитна култура и танцово изкуство. Хилядите млади участници, зрители и гости за цял живот носят в сърцата си любовта към танца, спомена за приятелството и гостоприемството на красивия ни град Силистра. Безценен е приносът на фестивала за диалога между младите хора, културите и народите.
През настоящата година участие във фестивала ще вземат пет чуждестранни състави:
-         Танцов ансамбъл „Калина”, град Грабовница - Полша;
-         Танцов ансамбъл „Бараганулуй”, град Слобозия -  Румъния;
-         Танцов състав „Розмария”, град Прешов - Словакия;
-         Танцов състав „Традиция”, град Тръстеник -  Сърбия;
-         Танцов ансамбъл „Хасан Орхан Илкокулу”, град Текирдаг - Турция;
Всички силистренски детски танцови състави ще участват във фестивала:
-         Ансамбъл „Добруджа”;
-         Ансамбъл „Ритъм” към НЧ „Св.св. Кирил  и Методий - 1966”;
-         Фолклорна формация „Добруджанче” към НЧ „Доростол -1870”;
-         „Б-2” Балет;
-         „Лиденс” Балет към НЧ „Доростол -1870;
-         „Аксел” Балет към Обединен детски комплекс.
Фестивалната програма е разнообразна и включва две дефилета при откриване и закриване на фестивала и три фестивални концерта на сцената на площад „Свобода”. Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се срещне с ръководители и участници във фестивала.
Съпътстващите прояви създават много фестивална радост и настроение: ателие по танци в Дървения град на Дунавския парк и конкурс със забавна програма „Мис и Мистър Фестивал – Силистра 2013” на басейна на хотелски комплекс „Дръстър”. Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на Салона на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.
Акценти в програмата:
През първия фестивален ден на 12 септември 2013 г. от 9.00 часа е пресконференцията и техническата конференция с ръководителите на състави  във фестивалния клуб. От 10.00 часа на площадката на Дървения град в Дунавския парк ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават танци от страните -участнички във фестивала.
Същия ден от 18.00 часа по улица „Добруджа” до сцената на площад „Свобода” всички състави ще дефилират, предвождани от Градския духов оркестър и флага на фестивала. От 18.30 ч. на сцената на площад „Свобода” ще се състои тържественото откриване на фестивала,  с изпълнение на химна на фестивала „Де е България?” и издигане на фестивалния флаг.
През втория фестивален ден на 13 септември 2013 г. от 9.30 часа на басейна на Хотелски комплекс „Дръстър” – Силистра ще се проведе конкурс „Мис и Мистър Фестивал”. От 12.00 часа в Заседателната зала на Община Силистра, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави-участници във фестивала. От 18.00 часа на сцената на площад „Свобода” /при лошо време в салона на театъра/ стартира  вторият фестивален концерт с участието на всички състави.
На 14 септември – Кръстовден, третият фестивален ден ще започне от 10.30 часа. На площад „Свобода” децата на Силистра и участниците във фестивала ще се включат в пленер за детска рисунка „Аз рисувам моята Силистра – утрешният мир започва с днешното приятелство”. Дефиле по ул. „Симеон Велики” с начален час 18.30 часа ще се насочи към сцената на площад „Свобода”. От 19.00 часа ще бъде заключителният концерт и тържественото закриване на фестивала. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар