вторник, 27 август 2013 г.

Силистренско участие в парада на народната носия в Жеравна



          
     Формация за народни танци от Народно читалище „Дръстър-2012“ Силистра участва в представянето на групите за автентичен фолклор в програмата на VIя Фолклорен фестивал на народната носия Жеравна – 2013. На 23, 24 и 25 август, 2013 г.  архитектурният резерват село Жеравна за шести пореден път бе домакин на Фестивала на фолклорната носия. През втория фестивален ден групи за автентичен фолклор от цялата страна представяха автентични хора, обичаи, песни и танци. Честа, право хоро и опас бяха добруджанските танци, които групата от Народно читалище "Дръстър-2012" от гр. Силистра представи - сърцато и от душа, така както се танцува в Добруджа. Други представители на Добруджанската фоклорна област бях формации от Добрич и Варна. 
Фестивалът в Жеравна е фестивал на традиционната народна култура на българите от преди повече от век. Постоянни народни веселия, народни борби, нестинарски игри, хора около вечерния огън, дегустация на домашно сладко, печени картофи и хляб, печен на жар, въртене на чевермета, приготвяне на юнашки кебап и тиганици, всичко това в неповторима атмосфера на духовност и уважение към българската традиция. По "чаршията" можеше да бъдат видяни майсторски изработени старинни накити, платна от рисувана вълна, везани ризи и сукмани, керамични съдове, дървени прибори за хранене, гайди, ръчно правени свещи и домашен сапун, старинни пушки и пищови. Всеки с усет на творец с помощта на майстор-грънчар можеше саморъчно да направи различни съдове от глина. По-голямата част от преживяното на фестивала не може бъде описано традиционно с думи - трябва да бъде преживяно. Докосването до онова отминало време носи особена наслада за сетивата на съвременните "сложни" хора. Простички неща като носенето на носията, опитването на прясно изпечен хляб, или тропването на хорото, или шумът от горящите цепеници, посядването на полянката под сянката на боровете - това е бе нещото, което не позволи през тези три дни нито един от гостите на Фестивала да покаже лошо настроение. Дори минаването с боси крака по живи въглени се оказа лесно изпълнимо за по-голямата част от нашата група. 
       Според организаторите от Фондация „Българе“ повече от 15 хиляди участници и гости са пребивавали през трите фестивални дни в местността “Добромерица” край старопланинското село Жеравна.  Тази година посетителите - участници и гости, са били най-многобройни от създаването на фестивала. Засега този фестивал е единствен по рода си у нас и набира все повече популярност и почитатели. Първото му издание е през 2008 г. по идея на Фондация „Българе“ и реализация съвместно с Община Котел, кметството на село Жеравна и спонсори. От второто издание през 2009 г. фестивалът вече е международен. Провежда се всяка година в края на седмицата след Голяма Богородица (петък, събота и неделя в третата седмица от август).
       Народно читалище „Дръстър-2012“  от гр. Силистра е създадено на 28 декември 2012 г. от голяма група ентусиазирани хора с общ интерес – любовта към народните танци. До момента дейността на читалищните групи се финансира изцяло от собствени средства на самодейците. Читалището не участва в разпределянето на държавната субсидия от бюджета на Министерство на културата за 2013 г. за читалищата, както и все още няма собствена материална база. През месеците май, юни и юли, 2013 г. на три поредни заседания на Общинския съвет в гр. Силистра бяха отхвърлени заявленията на читалището за предоставяне на ползване на помещения в свободна общинска сграда и предоставяне на свободни общински земеделски земи за читалищни дейности. В гр. Силистра има още две действащи читалища – Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1966“ и Народно читалище „Доростол-1870“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар