вторник, 20 август 2013 г.

В пореден пленер във Ветрен дузина художници от София, Велико Търново, Добрич и Силистра се оглеждат в залеза над Дунав


      В крайдунавското село Ветрен със съдействието на община Слиистра започна поредният от 1996 г. насам пленер с участието на художници от София, Велико Търново, Добрич и Силистра. Поне половината от тях са скулптори, а останалите са пейзажисти и графици. Пленерът се провежда по линия на Групата на художниците в Силистра
към СБХ. 
       Това са проф. Стефан Лютаков, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”,  Ивелина Ханджиева, директор на ГХГ – Добрич,  Ана Иванова и Ивайло Аврамов от НХА- София, Теодор Добрев, Виталий и Виолета Халваджиева, Петър Наков, Константин Дончев, Димитър Кулев (председател на Групата на СБХ), Стефан Пенчев и др.

      На 12 септември в Градската художествена галерия ще бъде аранжирана изложба с творби, произведени край Дунав. Всеки от участниците в пленера ще предостави по една своя творба на община Силистра като негов спонсор и домакин. Кметът д-р Юлиян Найденов посети на място пленера. Млади художници от ОДК – Силистра от Силистра ще гостуват с негово съдействие на пленеристите, за да почерпят от опита им. Освен в Силистра е възможно изложбата с крайдунавските творби да бъдат показани в галерии в Добрич и Велико Търново.

         Димитър Кулев: „Щом се провежда за 17-и път този пленерът, това означава, че той дава атмосфера и облик на Силистра. Всяка година за Празника на Силистра ние експонираме творби, рисувани след провокацията на Дунава. Художниците виждат там, където другите хората не забелязват нищо. В лодките и рибарите се откриват сюжети, влизащи в картините и скулптурите.” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар