сряда, 21 август 2013 г.

Карта белязала гроба кан Аспарух в украински завод в Запорожието


Сънародникът ни в Украйна Иван Петрович Ангелов откри гроба на кан Аспарух на територията на днешен завод в Запорожието по карта от 1930 г. Останала от  времето на украински археолог, който се смята за първооткривателя на могилата, на нея с точност е отбеляазно мястото, където е погребан родоначалникът на българската държава. Това съобщава електронното издание "Целокупна България"- орган на Асоциацията на българите по света и на Българската академия на науките и изкуствата. 54-годишният инженер-строител е потомък на бежанци от Стара Загора в Украйна преди 150 г. Сънародниците ни там са известни като таврийските българи. 
        Ангелов случайно попаднал на отчетния доклад на украинския археолог Владимир Автономович Гринченко, който обявил през 1930 г., че е направил откритие – научната му експедиция е попаднала на гроба на кан Аспарух – третия син на великия български владетел кан Кубрат. Древният тангранийски храм бил с големина 71 метра на 51 метра и се намирал в малкото по това време селище Запорожие, което не след дълго се превръща в индустриален център. Скоро след откритието си Гринченко е хвърлен от Сталин в затвора, където остава няколко години. А когато е пуснат на свобода, живее кратко и не успява да докаже тезата си. В доклада си обаче той записал, че във височайшата гробница той и екипът му открили златно стреме, оръжие със същите знаци, като на сабята на Аспарух. Намерен е и златен лъв, със същите размери и очертания, като този на кан Кубрат. 
         Сред археологическите трофеи имало много златни, сребърни и метални предмети, някои от които отишли в различни украински музеи, а други били загубени. Сред най-ценните находки е Сребърен орел, на чиито гърди със старобългарски руни е изписано името Исперих. Иван Ангелов успял да издири дъщерята на Владимир Гринченко – Светлана, за да разбере повече подробности около разкопките. Така се  добира до картата на разкопки на Гринченко, съхранявана от Института по геология. Така открива точното място на Аспаруховия гроб. Оказало се, че в земята не са останали никакви исторически находки, а самото място се намира в двора на огромния завод Запорожкокс. И други учени, сред които археолог Георги Костов и украинската му колежка Злата Александрова Лвова, също са поддържали тезата, че откритият гроб е на кан Аспарух.

Няма коментари:

Публикуване на коментар