вторник, 13 август 2013 г.

Заплетени случаи вземат съня на д-р Любомир Бойчев от Тутракан

Обгръщаме пациента в цялата му същност, казва известният гинеколог


Д-р Любомир Бойчев е роден на 28 ноември 1965 година в Тутракан. Той е потомствен лекар. Завършил е медицина във Варна, а след това придобива специалност по акушерство и гинекология в София. Има 5 специализации в университетската клиника във френския град Ним, следдипломни квалификации в оперативната гинекология, ендоскопската хирургия, гинекологичната ендокринология, асистираната репродукция и ултразвуковата диагностика.  

Управител е на създадения от него медицински център „Св. Иван Рилски“ в Тутракан. Той е и началник на акушеро-гинекологичното отделение в местната болница.

Д-р Бойчев, кога е създадена клиниката и откога прилагате репродуктивни методи?
Създадохме Медицински център „Св. Иван Рилски” през 2006 година. Ние работим с брат ми – д-р Богомил Бойчев, който също е акушер-гинеколог. От 2011 година работим пълния обем асистирани репродуктивни техники, включващи ин витро, ИКСИ и всичко, което е свързано с това. Имаме договори с Фонда по асистирана репродукция. Още ат създаването на центъра обаче започнахме с част от репродуктивните технологии, в частта им по интраутеринни (вътрематочни) инсеминации – партньорски и донорски.
        
От 2011 година досега какви са резултатите?
Мисля, че тръгнахме сериозно и силно като нов център, в който успеваемостта се движи в годините между 32 и 40%, като не сме правили селекция на пациентите, т.е. имаме по-възрастни пациентки и такива, които са правили неуспешни опити на други места. Така, че това са едни коректно подадени проценти.

Колко бебета имате вече?
Вече имаме около 60 живородени бебета, които са се появили след наши ин витро процедури. Имаме и над 200, родени от вътрематочни инсеминации. Ние сме щастливи с този успех, защото имаме над 250 семейства, които са се сдобили с дълго чакано дете, което по друг начин е нямало как да се случи. Което е прекрасно за този район на България.


Имате ли случай в практика си, който не ви е давал покой, докато не откриете как да го разрешите?
Ние винаги живеем с такива случаи. Много е трудно да се открои един от тях. Но е безспорно, че всеки натоварен и отговорен лекар, който иска да помогне, заспивайки нощно време, в главата му се появяват тези образи, тези мисли. Понякога съм изкарвал и безсънни нощи, мислейки за начина, по който бих могъл да променя нещата в полза на пациента.

От коя част на страната са вашите пациенти?
Имаме пациенти от цяла България. Повечето от тях обаче от Североизточна България и областите около нас – Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич и Силистра. Но имаме няколко живородени бебета от Бургас, Велико Търново и Варна. Усилията ни са насочени в това да сме от полза на всеки, независимо откъде са пациентите.

Имате ли пацинтки от съседна Румъния?
Да, появяват се. Това не е някаква масова вълна, но от време навреме имаме пациенти и от Румъния. Имаме и няколко бебета, които след лапароскоспски операции и асистирани техники вече са се появили на бял свят.

Може ли да се каже, че при вас цикълът е затворен – от асистираната репродукция до раждането?
Да. Аз съм началник на акушеро-гинекологичното отделение в местната болница. По оперативни програми то беше преобразено – изцяло реновирани родилни зали и реоборудвани операционни с възможно най-новата ендоскопска апаратура – лапароскопска и хистероскопска техника. В центъра предлагаме диагностика на старалитета, правим всички видове изследвания, след което можем да извършим и безкръвните операции, да проследим изцяло една бременност. Медицинският център е оборудван с най-висок клас ехографи за фетална морфология и четириизмерна ехография. Предлагаме тази услуга до раждането. Идеята е пациентката да бъде обгрижена изцяло и да отговорим на 100% с необходимото качество.

Как помагате за душевното спокойствие на пациентките?
Имаме психолог – Силвия Крушкова, която предпочита да я наричаме лайф консултант. Тя е дипломиран психолог с богат стаж, допълнителни специализации в Сорбоната в Париж. Всеки, който има нужда, може да се обърне към нея. Ние искаме да обгърнем пациента в цялата му същност, за да може да получи цялостно обслужване и комфорт.

Сътрудничите ли с колеги от други градове?
Използваме консултативната помщ на д-р Георги Стаменов. Нашите ембриолози бяха обучавани в МБАЛ „Надежда” в София, която се ръководи от него. Те ни помогнаха много в структурирането на нашия медицински център. Работим съвместно, обменяме кадри. Търсим топ поведение в тия сфери.


Ехограф | 2013-08-13

Няма коментари:

Публикуване на коментар