сряда, 27 март 2013 г.

Назаем от http://news.bgnes.com: Социологът Кънчо Стойчев: Ще осъмнем в барикади


Не виждам ясно разбиране в политическите партии, почти без изключение, да не кажа и без изключение, за това какво искат хората. Интерпретациите, които чуваме са на улично равнище и никой не слага пръст в раната. В този смисъл, това, което виждаме е, че отново хората ще бъдат излъгани и отново няма да получат исканото от тях и в крайна сметка нужното и за България политическо представителство. В системата на демокрацията най-доброто е когато големи групи граждани имат определени искания, те да получат политическо представителство и да се търси решение на тези искания по политически път.
След като това не се случва по политически път очеваден е изводът, че не просто ще видим отново улицата въстанала, но най-вероятно ще видим и следващата фаза на бунта, барикадите. Ще осъмнем в барикади. Това предвиждам аз, тъй като нито един въпрос на хората даже не се поставя правилно. Освен това сме свидетели на перманентна лъжа. Най-голямата лъжа е служебният кабинет. Това е кабинет на ГЕРБ изцяло.
Това, че се мълчи по въпроса за това какво се заварва,        е не просто безобразие, това е политическо престъпление, защото допълнително обрича страната на страдание и допълнително пропилява ценното време, което имаме да се окопитим и да се хващаме на работа. Става време за същата ГЕРБ-овска наглост, арогантност и лъжене.
Доверието към ГЕРБ е концентрирано в една отделна личност, Бойко Борисов. Когато употребяваме тази партия, трябва в кавички да я употребяваме. Става дума за едно лице, което увлече хората и в момента, в който го няма това лице, то просто няма да има и такава партия. Това е една изключително прагматична организация, създадена с определена цел, а именно употреба на политика, употреба, а не използване на политиката за целите на хората. Единствената смислена задача на всяка една политика е хората да живеят по-добре и за някакви значително големи групи хора да се подобряват нещата. ГЕРБ стават и ни казват: "Ние прекрасно управлявахме, срязахме всички възможни лентички, но имаме една много малка вина, просто забравихме за хората". Ако не беше толкова трагично, щеше да бъде много смешно.
Струва ми се, че огромната част от българите не са си дали ясно сметка какво се е случило през последните 42 месеца и това ме кара да мисля, че ще има ново изригване, защото една сутрин все повече хора ще се събудят с ясно съзнание какво се е случило. Това, че продължават да прикриват истината и образно казано да натискат капака на врящата тенджера, няма да намали взрива, а напротив – ще го направи по-силен.
------------
Кънчо Стойчев е български социолог. Главен изпълнителен директор на TNS за Балканския полуостров. През 1991 г. основава ББСС "Галъп Интернешънъл" - агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от "Тейлър Нелсън Софрес" (1998) ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб. Кавалер на Почетния легион на Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар