неделя, 17 март 2013 г.

Кичашки: Не трябва да допускаме да откраднат изборите


Усещате ли свежата миризма на развалени яйца, която се носи тежко из въздуха, като песен с хайдушки мотиви? Партийната арома-терапия отново ще ни залива с миризми от кални процедури в спа-хотела на българската политиканска помийна яма. С други думи – идат избори. Изборите винаги са ми приличали на Коледа – валят подаръци и се леят тежки обещания за това, как ще променим живота си след празниците – ще спрем цигарите, алкохола, лъжите. С последното, разбира се, се проваляме с гръм и трясък, но все пак дъждът от обещания е на лице. Пък и подаръци има прилично – вярно, може да са ненужни, като чорапи от Женския пазар, но ги има – някоя и друга асфалтирана уличка, тук-там реконструкция на тротоар или откриване на шадраванче. Красива работа. Ненужна, но красива. И така година след година – идат изборите, захранват ни с обещания, както се захранва прасе именно преди Коледа. Ех, как да не се зарадваш на пост-апокалиптичната представа на партийците за избори – септична яма, пълна с лъжи и обещания, но със запалени коледни лампички, които мъждукат лъжливо наоколо.
Българските партийни лидери се държат като крадеца на Коледа – Гринч. Идват със злорадата си усмивка и ви отнемат дори илюзията за справедливост. И сега се готвят да направят същото нещо – отново ще ви обяснят, как от вас нищо не зависи, как само те са властелините на българската публична среда, как протестиращите не разбират, как експертите нямат политически опит, и други подобни лъжи, изречени с пълната увереност, която могат да притежават само изпечените партийни номенклатури.
Да, ще ви лъжат. Можете да сте сигурни. Готови са на всичко само и само да влязат в хубавата сграда на Народно събрание. С една-единствена цел – да се самоподдържат. Затова аз ви призовавам – не им вярвайте! Проверявайте всяка тяхна дума. Безспорно има и честни хора в българската политика, но те са сложени на един кюп с всички останали. Как ще познаете читавите, може би се питате? Тестът е прост – вижте, кой какво върши. По делата им съдете, ако ми позволите израза. Всички умеят да говорят и да обещават – затова се занимават с публични дела. Но това не стига, за да се познае, кой е читав, и кой - не. Трябват и дела. Вижте, кой има конкретна теза, кой има конкретна битка със системата. Този е субект е вашият! Идат избори. Не им позволявайте да ни ги откраднат отново. Гражданите имаме право на глас и ще намерим начин да участваме. Приказките, че политиката не е за нас и, че едва ли не, трябва да се развива само от партийните централи, съвсем скоро ще се разбият в лицата на говорителите на статуквото. /БГНЕС
--------------------
Петър Кичашки е представител на гражданско непартийно движение.
-------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар