сряда, 13 март 2013 г.

На празник на маските в Айдемир на Заговезни, на Тодоровден - фестивал на кукерите в Калипетрово

Спомен от предишно издание на празника в Айдемир
       В две поредни недели предстоят два очаквани пролетни празника, гонещи натрупванията от зимата, както лошотията от душите и от дворовете на хората от Силистренския край. В неделя - 17 март, от 10,30 ч. на центъра на село Айдемир е 38-ото издание на Празника на маските и кукерите, с участието, както на автентични кукерски групи от общината, вкл. от Айдемир и  Калипетрово, така и на колективи със сценки, в които активни са всички местни пенсионерски клубове. Явявяват се и индивидуални маски. Предвиден е и награден фонд, чийто размер обикновено става ясен в деня на празника. Организаторите му - кметът Денчо Георгиев и Народно читалище "Родолюбие 2006" са поканили за веселбата оркестър с ръководител Тихомир Лефтеров и две солистки.
Черният арап - запазена марка на
 кукерската дружина от Калипетрово
   Почти седмица след айдемирската маскено-кукерска проява в центъра на село Калипетрово е 18-ият Национален кукерски фестивал, дело на кметството и на Народно читалище "Пробуда". На 23 март, навръх Тодоровден. Местният кукерски състав е сред най-атрактивните в страната, включително и призьор от участия в подобни изяви у нас и в чужбина. По традиция гостите извън областта са от Варненско, Сливенско и Шуменско. За най-добрите също е събран награден фонд. Фестивалът се пр
    На всяко издание на фестивала се представят живописни облекла и маски, многогласни звънци на кукери от цяла България, /от Кюстендилско, Ямболско, Варненско, Стара Загора, Шумен, Сливен, Карлово, Казанлък, Силистра, гости от Румъния и др./ Всеки фестивал се превръща в един малък карнавал в Калипетрово. Кукерските игри пробуждат земята за нов живот, звъннат ли хлопките народът се готви да срещне новата стопанска пролет с надежда за богат плод от ниви и градини с вярата "Да потъне вдън земя злото, за да царува доброто". Фестивалът се провежда от 1986 г. насам условно на всеки две години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар