понеделник, 25 март 2013 г.

В Гарван бедните не са „кръпка на обществото”


http://www.24chasa.bg: ИВАН НЕЙКОВ, бивш социален министър: Подареният хляб стана триъгълник на солидарността


       
            В Силистрнеското село Ситово засега е последният случай, в който  изпаднал в крайна нищета българин се подпали, за да се освободи от проблема си, давайки сигнал на обществото, че се увеличава броят на нуждаещите се от помощ.

На снимката: отпред е
дългогодишният кмет Никола Братоев,
зад него са Иван Добрев - вляво,
председател на ЗК "16 декември" и Димитър Неделчев,
кмет на село Гарван
Как местните общности успяват да тушират напрежението сред хората, за да не се превърне самозапалването в небивала самоубийствена пандемия? Този въпрос си задават в крайдунавското село Гарван още преди 2-3 години, за да не се превърнат хората в социална беда в „кръпка на обществото”. В селото живеят около 300 души, сред които местно население, 7-8 семейства от Англия, Русия, Полша и Австралия, както и 20-30 представители на ромския етнос, работещи предимно в кооперацията.
„Близо 20 души от най-бедните получават всеки ден по един хляб подарък от кооперацията за гаранция, че ще имат какво да сложат на масата”, твърди председателят на кооперацията Иван Добрев.
Петър Петров и Мария Узунова
От съветите на диетолозите дългогодишният учител и настоящ кооперативен шеф научил, че пшеничният хляб осигурява най-важните хранителни вещества за наситата и здравето на човека. Друга част от инвалидите и бедните в Гарван са към социалния патронаж към община Ситово, а наскоро също на бедняци от БЧК са раздадени по над 80 кг хранителни продукти. „Над 20 са семействата, подпомагани с паричен ресурс от държавата за отопление, а 10 души са приети във временните социални програми”, допълва картината кметът Димитър Неделчев.
 „За нова година местният Клуб на инвалида и пенсионера, заедно с читалището и кметството спасихме от студ и глад мъж и жена, които бяха върнати на село от държавна лудница, където прекараха известно време”, разказът за покъртителната история на гарванско семейство, съпрузите в което са с психични проблеми е на 82-годишния дългогодишен кмет в близкото минало Никола Братоев. Членовете на клуба събрали храна, туршии и компоти, които дарили на съселяните си. Кооперацията осигурила дървата, а по-богат гарванец дарил печка, за да се топлят с нея. Според Братоев в селото са се появили и мърморани, несъгласни да участват в помощта за бедните, но се оказали единици и постепенно ропотът им затихнал като ехо. 
         73-годишната бивша тъкачка и шивачка Мария Узунова е приютила в къщата си 60-годишния самотник Петър Петров, бивш строител, за да си бъдат в едно домакинството. Двамата са от хората, които имат по хляб и половина на ден, които получават от магазина. За медиите тя и той казаха: „Двамата си помагаме по бедност. Освен хляба вече слагаме и по три манджи от социалното предприятие в Ситово.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар