петък, 15 март 2013 г.

73 000 клиенти в 376 населени места са без електрозахранване в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.


           По време на вчерашната буря, която засегна основно Централна Северна България, на места скоростта на вятъра е достигала 34 метра в секунда. В най-силно засегнатите области Габрово и Велико Търново има множество паднали дървета, отнесени покриви и изпочупени прозорци. В общините Габрово, Трявна и Дряново е обявено бедствено положение и властите призовават хората да не напускат домовете си. Засегната от бурята е подстанция на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която в момента не се подава захранване към съоръженията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Всички аварийни екипи на ЕНЕРГО-ПРО са мобилизирани за локализиране и отстраняване на авариите по съоръженията от електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България.
       Към 11 часа днес общо 73 000 клиенти в 376 населени места са без електрозахранване в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.
Най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места. Прекъснато е електрозахранването и към 54 населени места в областите Търговище (40) и Шумен (14). В резултат на високата скорост на вятъра, паднали дървета и летящи предмети са предизвикани множество аварии - съборени стълбове средно напрежение, прекъснати проводници и други. В ЕНЕРГО-ПРО е свикан и действа Съвет за управление при кризи. За възстановяване на щетите от природната стихия, в най-засегнатите райони компанията пренасочва допълнителен ресурс. 20 аварийни екипа от Русе са изпратени да отстраняват повреди в област Габрово, а други 10 екипа от по-малко засегнати райони ще бъдат пренасочени към област Велико Търново. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО ще работят без прекъсване до пълното нормализиране на електроснабдяването.

Елена Добрева, Комуникации

Няма коментари:

Публикуване на коментар