петък, 29 март 2013 г.

Жена с диплома от "Бъркли" начело на 20-ти МИР-Силистра на Движение "БГ"


       Ива Йорданова е водач на листата на Движение "Бъэлгария на гражданите" в 20 МИР-Силистра, стана ясно от обявление на водачите на листи на партията. 

Назаем от 24 часа:

 Едно от новите лица до Меглена Кунева е отличник на "Бъркли" и може да тропа копаница на токчета

Да събираш дарения за борба срещу маларията в Африка. Да танцуваш хип-хоп с високи токчета. Да се запишеш сред единиците дами във Военната академия и да изучиш основите на националната сигурност. Преди това да вземеш диплома от колежа "Бъркли" в Ню Йорк. А малко по-късно с партиен билет в ръка да се окажеш в ръководството на българска политическа формация с почти гарантирано парламентарно бъдеще.
Не звучи като стандартна житейска програма. Но така си я представя до момента 27-годишната Ива Йорданова. Тя е едно от новите лица около Меглена Кунева и бе избрана в Националния съвет на партия "България на гражданите" при учредяването й на 1 юли.
Ива Йорданова при завършването на колежа "Бъркли"
Ива сама се превърна в атракцията на иначе стандартно режисирания първи партиен форум.Той започна с видеовизитки на учредителите: Юрист, 
Инженер, 
Икономист, 
Политик, 
Учител, 
Лекар, 
Художник. 
"Аз съм Ива Йорданова и съм бъдещият министър на културата", оживи се залата някъде по средата на записа. А окончателно запомни коя е Ива, когато чу и мотива й да влезе в "България на гражданите" - "Защото баба ми има в спалнята си снимка на Бойко Борисов и е крайно време това да се промени".

"Естествено, че това беше закачка. Смешно е на 27 г. да се заявя сериозно като бъдещ министър", казва Ива една седмица след като с дързостта си привлече вниманието.
Иначе е вярно, че културата й е слабост. Учила е културология в Софийския университет. След това заминава за САЩ, където живее 5 г.

"Това е държава, в която няма министерство на културата. Но пък има култура. В България министерство си имаме, но държавата не прави много за развитието на културата. Болно ми е от това. При цялото си културно многообразие Америка успява да създава и изгражда идентичност. А ние имаме вековни традиции, но не и условия те да се развиват", обяснява Ива защо иска да работи в тази сфера. Затова и е включена в партийната работна група, която ще отговаря за културата.
Баба й обаче е истинска, снимката на Бойко Борисов в спалнята й - също. Календарчето с премиерския лик дразни Ива, защото "баба ми до ден днешен вярва, че пенсията 
ще стане по-висока Много я обичам и ме боли, че живее в мъчни условия. И че 3 г. по-късно отново нищо не се промени. Искам и аз да имам причина да вярвам, че нещо за нея ще се промени към по-добро".

Баба Криси е една от личните причини за решението на младото момиче да се присъедини към проекта на Меглена Кунева. При нея попаднала малко след завръщането си от САЩ, където завършила международен бизнес в "Бъркли". Тогава установила, че щабът на Кунева за кампанията набира доброволци. Отдавна хранела симпатии към първия ни еврокомисар, а и била под въздействието на впечатленията от
кампанията на Барак Обама, която на място проследила. Той също използва много доброволци за агитация.

Изпратила писмо, в което изразила готовност да помага в щаба. Поканили я, харесали я, работата започнала и година по-късно вече е в първия ешелон на третата според социолозите политическа сила у нас. В себе си вижда пример за това, че "България на гражданите" спазват обещанието си да дават път на младите и там няма нужда от връзкарство и втори начини. Само от работа и умения.
Това е първа партия, в която Ива членува. "Защото Меглена Кунева за мен е олицетворение на това, което трябва да бъде един политик и една жена", обяснява тя. Впечатлена е не само от политическото поведение на лидера: "Виждала съм я да седи и да си говори дълго с възрастна жена в някой град например. Не просто слуша, а съпреживява проблема й. Така е с всеки човек. Ако не бях видяла това с очите си, нямаше да й се доверя".
Очарована е и от екипа, събран в централата. Заради него все още не може да се пречупи и да нарича "България на гражданите" партия. Думичката й навява нечисти асоциации, затова предпочита да е движение. Има поглед върху политиката у нас през годините, но предпочита да не разсъждава върху задкулисните й страни - вярва, че в нейната партия нещата ще стоят по различен начин. Иначе винаги досега е гласувала,
дори и в САЩ, но не издава за кого.

За Америка заминала, след като успешно кандидатствала в "Бъркли". Паралелно с обучението по международен бизнес изкарала 2 тримесечни стажа в ООН
и основала тематичен клуб в колежа. Най-много се гордее с един от проектите, чрез които набирали средства за борба с маларията в Африка. Продължил над година, и бил вдъхновен от първата й среща с небезизвестния икономист Джефри Сакс.

Впечатлена е от контакта си с щатските професори и начина им на преподаване - "там не просто ти поднасят една смляна информация за наизустяване. Това са много успели в своята сфера хора, които ти предават опита и знанията си". Вероятно заради това била на пълна стипендия, завършила трета в класа си и получила номинация за студент на годината.
САЩ се превърнали в логична притегателна точка за Ива, тъй като майка й от 10 г. живее и работи в Ню Йорк. Елисавета Йорданова е хореограф, стипендиант на "Фулбрайт" в областта на изкуствата, завършила е танцова хореография в престижния колеж "Сара Лорънс". Започнала кариерата си с народни танци и днес в работата си съчетава по свой си начин тях и модерните. След серия успехи по света (и неуспехи в България) се установила в Америка.
Оттам е и страстта на Ива към танците. Малко след представянето й на конгреса в интернет плъзна клипче, което припомни нейното участие в шоуто на Слави Трифонов
"Умна и красива", в което тя изпълнява секси съчетание.

"Танцувам от 5-годишна", отговаря кратко на появилите се коментари, че Кунева си пълни партията с танцьорки. И тя започнала с народни танци и впоследствие разширила уменията си. Веднага след завръщането си от САЩ отворила у нас своя танцова школа. В нея обаче преподава салса и недотам популярния у нас хип-хоп на токчета. Това й е основният източник на доходи. Паралелно записала да учи национална сигурност във Военната академия.
"Отидох в шоуто на Слави, за да промотирам класовете си. И наистина след предаването дойдоха няколко нови момичета", казва Ива. Обича си хобито и чрез него разтоварва най-добре. "Танцът е единственото изкуство, в което ти самият си инструментът. Художникът използва четка, писателят - химикал, музикантът - китара, цигулка. В танца си само ти", вдъхновено обяснява страстта си.
Засега не планира ново връщане в чужбина. Принципно обаче смята, че в наши дни човек трябва да е гражданин на света. Освен това се чувства вече ангажирана с новото си партийно амплоа. Не споделя амбиция за депутатско или друго място с държавна заплата. "Искам да работя, млада съм, имам да уча. Къде ще ме отведе тази работа, не разсъждавам. Да си депутат, не е единственият начин да свършиш работа", смята Ива.
А като типичен Козирог много се е заинатила да промени нещо тук. Особено след културния шок при завръщането от САЩ тук. Помни една от класическите софийски ситуации, които й се случили като за добре дошла. Първо в проливен дъжд чакала дълго на пешеходна пътека. Никой не спирал. Най-накрая пресякла, но точно тогава бързо минала кола през локва и я опръскала цялата в гръб:
"Трудно беше в началото. Защото в САЩ има ред и правила. Иска ми се и тук да е така".

Няма коментари:

Публикуване на коментар