четвъртък, 14 март 2013 г.

ПГ на КБ се прости с 41-я парламент с декларация



ДЕКЛАРАЦИЯ
на Парламентарната група на Коалиция за България
  
Уважаема г-жо председател, уважаемо ръководство на 41-вото Народно събрание, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми представители на медиите!
 Днес слагаме точка и изпращаме в историята най-слабият парламент след 1989-а година. Парламент - до днес обграден с полицейски ленти и с метални заграждения, които го пазеха от хората, а не го запазваха за хората. Парламентът не приключи с пълен мандат и това е логично следствие от провала на управляващата партия ГЕРБ. Започнали с много високо одобрение и подкрепа, с рейтинги в зоната на прегряването, днес парламентът, правителството и премиерът Борисов са във фризера. Търсенето на виновни в предишното управление и обяснението на всичко с лошо наследство от тройната коалиция дълго време приковаваше вниманието и подхранваше очакването за мъст. Комуникативните способности на бившия премиер, натискът върху медиите и бизнеса, полицейщината смазваха критиката от среди, различни от опозицията. Рекламните трикове и PR ефектите прикриваха отсъствието на полезни резултати.
Но всичко това не можеше да подмени реалното ежедневие на хората, не слагаше хляб на масата, не плащаше сметките, не размразяваше доходите и не успокояваше безработните. Думите на министрите губеха стойност, кадрите с рязането на лентички караха хората да сменят телевизионния канал, гневът и отчаянието растяха, а заминаващите от терминал ІІ на летище София млади хора- се увеличаваха. Българите ставаха все по-бедни, социалното неравенство растеше, мизерията стана начин на живот, но управляващото мнозинство си обитаваше своята паралелна реалност със своя си морал. Постната пица се превърна в емблема на финансовата ви политика и на годишните бюджети, а накрая за мнозина в страната се оказа, че и такава отдавна няма.
До началото на тази година, когато десетки хиляди протестиращи граждани ви поискаха оставките и ви казаха "Вън от властта!". Дами и господа народни представители от ГЕРБ, не управлявахте като граждани с отговорност и задължения, а като богопомазани в своя реалност; европейското остана празен етикет; вместо развитие бележехме регрес, а и какво ли развитие може да има, когато калинката без диплома се превърна в символ на кадровата политика; за България се сещахте само като за страната, след като се завръщахте от пътуване в чужбина. ГЕРБ остана само абревиатура. Трагично е, че не осъзнавате дълбочината на проблемите, които създадохте на хората. Вие и днес продължавате да не разбирате какво изкара гражданите на улицата и какво ги разгневи. Дами и господа от мнозинството, осъзнавате ли, че символ на управлението ви като цяло ще бъдат хората-факли, самозапалващи се от отчаяние?
 Уважаеми народни представители,
На този фон всичко казано ще бъде прекалено тривиално. И все пак - днешният ден е доказателство на тезата, че кризата създава и възможности. Днес пред България и пред българската демокрация се открива една от тях. Предсрочното разпускане на 41-ото е необходимата крачка за излизане от блатото, в което ГЕРБ начело с Бойко Борисов натикаха страната. Блатото на икономическия срив, на безнадеждността и загубата на лична перспектива.
 Днес можем да кажем, че е денят на българската парламентарна демокрация. 41-ото Народно събрание е ярко доказателство за това как една демократична по произход и природа институция може не само да не е демократична - как тя може да се превърне в хранителна среда на политически диктат и авторитарен режим.
Този парламент се провали и в трите си основни функции. Законодателство - това е парламентът с най-лошите и некачествени закони и с най-много закони попадащи във зоната на т.н. „сиво законодателство” с лобистки и корупционни текстове- над 70! В контрола върху дейността на изпълнителната власт и във функционирането на парламента като средище за дебати. Мнозинството абдикира от парламентарния дебат. Европейската тема отсъстваше от парламента. Отсъстваха и хората с техните непосредствени проблеми.
Днешното парламентарно мнозинството е отрицание на парламентаризма. То се превърна в придатък на изпълнителната власт и освен че безропотно приемаше обидите на премиера, безусловно изпълняваше и неговите прищевки.
Няма друг парламент, в който бюджетът на страната да се представя в отсъствие на правителството начело с премиера; няма друг парламент, в който вот на недоверие да се разисква в отсъствието на правителството начело с премиера; няма друг парламент, в който промените в правителството да се представят и гласуват без премиера и няма друг парламент, в който да се управлява чрез толкова купени уж независими народни представители при неясни договорки.
41-ият парламент е с най-ярко изразеното бездушие и социална нечувствителност към обществото. Уважаеми дами и господа народни представители,С основание този парламент си отива предсрочно. След днес демокрацията ще има своя нов шанс и това е шансът властта да се върне в ръцете на българските граждани. Имаме шанс да се върви към нови перспективи в икономиката, които да превърнат България в развита и социално отговорна държава. Нека не пропускаме този шанс! Нека да покажем, че в България има политици, които имат достойнство и заслужават уважение. И институции, които могат да работят в полза на хората.
 Да не забравяме - бяхме опоненти, а не враговеq и това е разбирането на ПГКБ за всички парламентарни групи.
 България е над всичко!

14.03.2013 г.,  гр. София                               
                                         

Няма коментари:

Публикуване на коментар