понеделник, 25 март 2013 г.

Младите пробиват в листите на БСП


         Очакваното подмладяване на БСП е най-сетне напът да се случи, научи “Труд”. На избираеми места в листите се очаква да бъдат поставени млади лица, които имат поне 10 години стаж в левицата като обикновени “бачкатори” на партийната нива. Общинските съветници от София Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Калоян Паргов са почти сигурни за вторите места в листите на трите столични многомандатни района. На избираемо място там щяла да е и международничката на партията Деница Златева. Те били дори по-сигурни от водачите. Едната столична листа със сигурност ще води Сергей Станишев, а за другите две под въпрос са Петър Курумбашев и Янаки Стоилов.
          В София-област втори ще е Кирил Добрев, след като доброволно е отстъпил лидерството на Драгомир Стойнев. Гуцанов първи във Варна. Млада инвазия има и в левицата във Варна. Местният лидер Борислав Гуцанов, който събра най-много номинации от местната структура- 161, се радва, че останалите четирима с най-много предпочитания са на възраст под 40 г. Дали той ще бъде одобрен за водач на листата от “Позитано” все още не е ясно.

         Съботните общински конференции на партията в цялата страна показаха, че ще има големи разлики между предпочитанията на местните социалисти и ръководството. Под тепетата, например, с най-много номинации е градският и областен лидер на БСП Георги Гергов. Следва го досегашният народен представител Захари Георгиев. Пловдивчани обаче си знаят, че ще получат парашутисти на първите места - за водачи се споменават Станишев, Пламен Орешарски, Стефан Данаилов и Явор Гечев.
        В Монтана прави впечатление, че сред обсъжданите не е досегашният водач на червената листа Янаки Стоилов. Според запознати местното ръководство на лявата партия се опитва да извади на преден план и да прати в парламента активисти, близки до президента Георги Първанов. 
Общинското БСП в Търговище драматично елиминира досегашния си депутат инж.Румен Такоров и го подреди на 5 място от 5 възможни номинации на местно ниво. На конференцията при таен вот най-напред излязло името на д-р Светослав Стефанов. Той е ръководител на групова практика от семейни лекари.
           Бургаските социалисти отсега знаят, че се съревновават за третото място в листата. След среща на ръководството на морските бесепари с шефовете на “Позитано” е станало ясно, че водачът и вторият няма да са представители на местната организация. Говори се, че втори ще е бизнесменът Петър Кънев.

       Шуменци не се дават на “Позитано”. Докато морските социалисти посрещат примирени парашутистите, шуменските бесепари приеха решение да настояват пред Станишев първите двама в тяхната листа да са местни хора. 11 имена са номинирани за кандидат-депутати и сред тях фаворит е дългогодишният депутат и зам.-председател на БСП Димитър Дъбов. Следва го областният лидер Иван Иванов.

        Дора Янкова е получила вече най-много номинации в община Смолян. Подкрепили са я 51 структури на БСП. Все още не е ясно кой ще е водач на листата, тъй като това ще бъде решено на “Позитано”, а не на събрание в Родопите. Но вероятно и в Шумен, и в Смолян ръководството ще се съобрази с местните.
          Има и още две организации, където изборът на местните социалисти съвпада с този на националното ръководство. В Кюстендил закономерно общинската организация излъчи Мая Манолова. След нея най-много номинации събират Мая Шишкова и бившият депутат Иво Атанасов. Изненадата е по-скоро, че Манолова има някаква символична опозиция - 7 “против” и двама “въздържали се”. 131 са били “за”.
Досегашният видински депутат и бивш вътрешен министър Михаил Миков е получил най-много номинации за нов депутатски мандат на провелите се 11 общински конференции на БСП във Видинско. На Миков са дали подкрепа 10 от всичките 11 партийни събрания.
"Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар