понеделник, 18 март 2013 г.

БСП: Хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ


Каква е далаверата на Бойко Борисов да крие Мирослав Найденов и знае ли бившият премиер дали има разследване на ДАНС срещу неговия министър. Този въпрос поставиха днес БСП на пресконференция. Социалистите обявиха, че започват поредица разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета Борисов. „Хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Отправихме искане към служебния кабинет -  да направи ревизия на кабинета Борисов. След като стана ясно, че служебният кабинет няма такава политическа воля, ние се нагърбваме с тази задача”, каза председателят на БСП Сергей Станишев и изрази разочарованието си, че служебният кабинет премълчава и прикрива факти. Лидерът на БСП беше категоричен, че без да се разкрие истината за наследството на ГЕРБ, няма да спре схемата за разграбване на страната и за обедняване на хората.
„Много добре знам в какво състояние оставихме държавата. България беше съсипана при управлението на ГЕРБ. Една европейска държава не може да бъде опоскана до такава степен, ако управляващите са спазвали законите”, изтъкна Станишев. Той напомни, че страната ни се превърна в рекордьор по обедняване на хората и поскъпване на живота, отнемани бяха социални придобивки, стигна се и до протести. „Отговорност за тези резултати носи човекът, който еднолично управляваше три години и половина – Бойко Борисов”, подчерта лидерът на БСП.
Председателят на МО в БСП Явор Гечев представи подробно въпросите, чиито отговори социалистите ще търсят от главния прокурор. Гечев поиска да стане ясно дали в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство по входиран от ДАНС сигнал за дейността на Мирослав Найденов като министър. Другите въпроси са - вярно ли е, че досъдебното производство се работи по три направления – организирана престъпна група за търговия с влияние, оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати на ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за храни за 17 млн.лв., предлагане на подкуп; Какво пише в сигнала на ДАНС и насочва ли той към корупционни практики; Има ли длъжностни лица от ДФЗ, които са дали показания и пряко са уличили Мирослав Найденов; Има ли защитени свидетели по това досъдебно производство и използвани ли са СРС-та; Има ли депозиран сигнал до главния прокурор от наблюдаващия прокурор по делото по отношение на отправена към него заплаха от висш политик? Гечев настоя да стане ясно - каква е далаверата Мирослав Найденов да бъде крит и да е един от глезениците на управлението на ГЕРБ. „Какви пари са минавали от там и къде са отивали”, попита още Гечев и напомни за огромния поток от средства, който минава през земеделското министерство.
Мая Манолова отбеляза, че 6 от сигналите, които миналата седмица БСП внесе при главния прокурор, се отнасят до корупционни практики в земеделското министерство. Пример за това са - продажбата на дървесина, далаверите с ваденето на тръбите за напояване, скандалните сделки по Черноморието, случаят с пиарките на Мирослав Найденов, злоупотребите  с ПРСР, които се разследват и от ОЛАФ. „На ход днес е главният прокурор. Той се оказа единствената институция, която има задължението и засега демонстрира воля да се заеме с безобразията на ГЕРБ”, каза Мая Манолова. Сергей Станишев изтъкна, че сред сигналите до главния прокурор е и мега скандалът за Мишо Бирата, след който в друга европейска държава най- вероятно би последвала оставката на премиера, но в България обаче този случай беше потулван. „Докато няма доказателства , че пред закона всички са равни, особено тези, които са на власт, няма как да се възстанови усещането за справедливост и доверието в институциите”, заключи Станишев. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар