събота, 13 май 2017 г.

Гимназистка от Силистра национален победител по IT


www.uni-sofia.bg
Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ (основано през 2004 г. от 33 студенти, завършили факултета) организира за поредна година участието на българския национален отбор по Информационни технологии в най-голямото световно ученическо състезание, в което през тази година участват повече от 700 000 младежи и девойки до 21 години от над 130 държави. 
В рейтинговата система за висшите училища в България за 2011 и до 2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията Администрация и управление и ИкономикаНа финалите (30 юли - 2 август) в Лос Анджелис България ще бъде представена от петима ученици, които спечелиха правото си да пътуват за САЩ в конкуренцията на повече от 3 000 свои връстници от цялата страна.
До финалния кръг в София достигнаха десет от тях, като национален победител стана Ирина Куртева от 11 „А“ клас на МГ Силистра с учител Искра Николова.
Проектът „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“ е насочен към 20 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар