четвъртък, 18 май 2017 г.

Блага ракия за изпроводяк от изложбата "Сватба в Добруджа" в Силистра

Пред пренебрежително малък брой, вероятно поради пролетния дъжд, почитатели на евроинициативата „Нощ в музея“ в Етнографската експозиция бе открита изложбата „Сватба в Добруджа“, посветена на най-важното събитие в жизнения цикъл на човека –  създаването на ново семейство, при това според ценностите до 30-те години на миналия век.

Маргаритка Миланова, ръководител на експозицията, която е със статут на отдел в Регионален исторически музей Силистра: „Във формата на постери се проследява целият празничен комплекс от ритуали и действия, характерни за добруджанската сватба от края на 19-ия век до началото на 20-ия век, когато част от сватбените ритуали се променят или отпадат“.

В българската, а в частност и в добруджанската традиция, сватбата е сложен многостепенен ритуален комплекс с действия, в които участват хора с различни роли (главни действащи лица са невестата и младоженецът), изпълнявани най-често от Кръстовден (средата на м. септември) до м. февруари (Заговезни). В този отрязък от време са се случвали годежите и сватбите, според традицията.

В своето изложение г-жа Миланова подчерта, че народът стриктно е спазвал всички изисквания, за да се освободи от чувството за непълноценност, че не реализирал определен момент от всички предвидени по пътя на извеждане на всички участници от света на обикновеното в света на сакралното.

С танца Любовта на ратая и с други изпълнения самодейци от Ансамбъл Ритъм“ Силистра създадоха настроение в своеобразния обреден празник, завършил с типичен за сватбата ритуал: Накрая за всички посетители...блага ракия...за изпроводяк...булката е честна...Наздраве!“ И за изпроводяк по хапка от вездесъщата добруджанска питка (кравай). 

ракиябг.com/: Ракията, която се раздава след първата брачна нощ на младоженците, се нарича блага ракия. С нея се означава ритуално дефлорирането на невястата и прехода й от девицата в жена. Благата ракия е добра вест за всички близки и познати, че момичето вече е готово да зачене и да дари фамилията с нов наследник. Обикновено с блага ракия черпи младоженецът или неговия баща и на трапезата се събират само възрастни роднини, като жените се присъединяват малко по-късно от мъжете, за да могат да приготвят ястията и да ги поднесат. Ако трябва да се спази традицията, докато се пие благата хората, които са на масата трябва да разговарят за всичко друго, но не и за младоженците, за да не ги урочасат. Накрая все пак се пеят весели песни, за да продължи сватбата както си му е ред.

Изложбата е дело на Регионален исторически музей с директор д-р Николай Тодоров, който в интервю за местен вестник заяви, че постепенно под негово ръководство музеят ще се превърне в истински културен институт, включително и с „производство“ на собствен продукт, каквато е настоящата експозиция, която е мобилна и може да посещава цялата страна. Областният управител Ивелин Статев изпрати специален поздравителен адрес до авторите на изложбата, подчертавайки важността за обществото на подобни инициативи.

Тази вечер „Нощ в музея – Силистра 2017“ продължава в Археологическата експозиция с р-л проф дин Георги Атанасов. Обект на внимание е най-забележителното откритие по време на провеждането на проекта за водния цикъл в Силистра през 2015 година, когато бе открит катедралният, епископски и патриаршески комплекс на Средновековната крепост „Дръстър“.

Два храма, разположени един на друг, бяха локализирани до Дунавския парк в пространството между паметника на капитан Георги Мамарчев,  паметника Т-34 и Централ парк – жилищен комплекс с МОЛ. На това място приблизително в центъра на цитаделата на „Дръстър“ във втората половина на 9-и век е била издигната внушителна трикорабна базилика.

През последните две години след обработка на събраната информация екипът на проф. дин Георги Атанасов и археолога Кристиан Михайлов успяха да възстановят пълния план на трикорабната триабсидна базилика с размери 32 х 21 м (третата по големина базилика от Първото българско царство след Голямата базилика в Плиска и Дворцовата базилика във Велики Преслав).

Със съдействието на консерватора Веселин Петров е изготвен макет с мащаб 1:100, вече вписан в макета на Средновековния  „Дръстър“, представен също по време на предишна „Нощ в музея“. В допълнение: това е най-големият проучван досега кръстокуполен храм  от 10-и век в християнския свят, т.е. не само в Средновековна България. По план той наумява два знакови храма в Константинопол в 10 век, но ги превъзхожда със своите размери с диаметър на купола от 9 м.

Предвидено е представяне на над 600 предмети, сред тях монети, фибули, пръстени, кръстове и др. от Античността и Средновековието, намерени от иманяри, и предадени  на  РИМ Силистра от Териториална дирекция на Национална агенция за приходите  Варна и Министерство на културата.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар