понеделник, 15 май 2017 г.

Художник от Силистра на изложба във Виена

Д. Вълков е в средата на снимката

 
trud.bg

На 11-ти май, когато честваме Светите равноапостоли Кирил и Методий, „Дом Витгенщайн“ Виена отново събра десетки представители на българската общност  в австрийската столица, културни дейци, както и много австрийци, почитатели на изобразителното изкуство. Поводът беше откриването на изложба в рамките на програмата за честването на 40-годишния юбилей на Българския културен институт. Творбите са на Людмил Георгиев – графика, Деян Вълков, родом от Силистра, и Димитър Петров – живопис.
Изложбата, която ще продължи до 8 юни 2017 г., се осъществява по покана на директора на Българския културен институт доц. д-р Румяна Конева и е резултат от съвместната работа на института във Виена с галерия „Средец“ на Министерството на културата, където съвсем скоро беше открита изложба по случай 40-годишнината на „Дом Витгенщайн“.
...Творбите на гостуващите художници Людмил Георгиев, Деян Вълков и Димитър Петров, които досега не са показвани, представи популярната в Австрия галеристка и собственик на Viva Art Gallery във Виена Велина Илева, която професионално, на немски език, заради множеството немскоговорящи посетители, разказа накратко за всеки автор, изрази впечатление от картините и композирането на изложбата в трите зали.
Тримата автори, които освен колеги са и приятели в живота, са родени в различни краища на България, но живеят и работят в София. Участвали са в много изложби в България и по света, носители са на престижни награди.
За автора от крайдунавския град, чийто стилизиран слънчев часовник от 3 в. сл. Хр. с изображения на Орфей и Изида, краси част от фасадата на сградата на община Силистра откъм страната на Градска художествена галерия: Деян Вълков е участвал и в WORLD ART EXPO в Ню Йорк и отличен с наградата „Ден и Нощ“ на ООН, твори в областта на живописта, върху което оказва влияние и предишният му опит от монументалната живопис и фреските. Не конкретизира стила си в едно понятие, а по-скоро го вижда така: „Вид абстракция, микс, амалгама, развила се от само себе си, плюс опит за включване на сюрреализъм. Неговите творби „Баланс“, „Рибарят“, „Музика“ (маслени бои на платно), събраха много почитатели, защото с езика на цветовете, наслагването на пластове и различните цветови зони се постига „Ефектът на мозайката“, както го нарича арт експертът проф. Галина Лардева: „Тук всяко нещо има своето логично място в цялото и предава посланията на подсъзнанието.



Няма коментари:

Публикуване на коментар