петък, 12 май 2017 г.

Библиотекарите в област Силистра обсъдиха дейността си на специална кръгла маса

В зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ бе проведена Регионална кръгла маса на тема „Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра и читалищните библиотеки в Силистренска област – партньори в реализиране на националните политики на Министерство на културата и местната власт”.


В събитието участваха читалищни дейци и библиотекари от Силистренска област, където има 93 библиотеки, от които 35 работят от 2009 г. насам по програма „Глоб@лни библиотеки“. Форума, модератор на който бе главен библиотекар Светомира Вачева, откри директорът на библиотеката домакин Даниела Недялкова, която подчерта, че проявата е в рамките на 12-ата Национална библиотечна седмица, преминаваща под надслов „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие”.

От изказването й стана ясно, че библиотеките в област Силистра работят по 14 от общо 17 цели на Организацията на обединените нации (по света има 320 хил. обществени библиотеки и 1 млн. други) в изпълнение на жизнено важни функции, позволяващи съхраняване на информация и подпомагащи развитието на хората.

Директорът на дирекция в община Силистра Цветана Игнатова приветства участниците в кръглата маса, отбелязвайки, че библиотеките са най-светла траектория, духовен храм на книгата, която е съвременна библиотерапия в живота на всеки човек, нуждаещ се от душевен комфорт и духовно развитие.

Своето послание от името на дуловските библиотекари поднесе Сезер Нихат – главен счетоводител на отдел „Култура“ при община Дулово с началник Бюрхан Шевкед, който също участва във форума. В околията има 26 библиотеки, голяма част от които работят при най-съвременни условия, поради което им е отредено достатъчно място в откритата изложба, представяща библиотечното дело в Крайдунавска Добруджа. Той отрази впечатлението си, че първата по рода си кръгла маса в региона е важна за участниците в нея, защото се обсъждат най-важните ценности и дейности в работата на библиотекарите.

Община Дулово, заедно с Тутракан и  Силистра е част от един уникален портал, представящ здравеопазването и транспортните услуги в област Силистра, който дава информация за гражданите от цялата и страна и от чужбина. Проектът бе представен от краеведа Мануела Енчева. Впрочем, навършиха се и 35 години от началото на краеведското дело в област Силистра, на която годишнина бе посветена кръглата маса, както и на 65-ата година на експертно-консултантската дейност на РБ „Партений Павлович“.

Част от библиотекарското събитие, вписано в майския културен областен и общински календар, бе и откриването на изложбата „Стара Силистра“, в която на постери фотографът Петко Герасимов е подредил над 50 снимки, показващи Силистра от 1901 до 1939 г. „Красив е нашият град, но и денс не лъже, а според усещането ми всяка снимка разказва по нещо от историята на града и за живота на хората“, заяви г-н Герасимов, който поддържа и сайт Стара Силистра“.




Няма коментари:

Публикуване на коментар