понеделник, 22 май 2017 г.

Първа православна църква за миряните от село Скала, Дуловско


На празника на Св. св. Константин и Елена нов православен храм освети Доростолският митрополит Амвросий в силистренското село Скала, Дуловска община. В Доростолската епархия с център Силистра сега има 51 църковни настоятелства и два манастира. Храмът носи името "Св. Цар Борис Покръстител.

В допълнение: в селото със 130 жители, половината от които мюсюлмани, досега не е имало православна църква, но за пет години са събрани над 60 хил. лева от юридически и физически лица, за да бъде изградена, включително със съдействието на местни друговерци. Първата копка на храма е от преди 5 години, отново с участието на доростолски отци, като до преди 3 лета е била изградена сградата, а после е довършването и обзавеждането. 

Освещаването стана с участието на Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий и бе в деня, когато се чества празникът на св. Константин и св. Елена,  освети новия храм в с. Скала. В съслужение със ставр. ик. Добри Чаков - протосингел на епархията, ик. Райчо Върбанов, ик. Добри Върбанов и йером. Спиридон.


Сн. Паралел 44 Силистра

Наскоро в интервю за в. "Силистренска трибуна" митрополит Амвросий заяви: "християнското възпитание се осъществява в семейството, което е най-малката клетка на Църквата, която ние наричаме „домашна църква”. И още: ...онова, което не е направено в семейството, може поне частично да се постигне с въвеждането на вероучение в училище...Няма народ, дори и на най-примитивното стъпало на развитие, който да не вярва в свои богове. Казано е:  „Всяка душа по природа е християнска”, бих казал: „всяка душа е по природа вярваща”. Думите: „да, има нещо там горе...” е начало на вярата, но все още неосъзната. Такъв човек вече е открехнал вратата на вярата, остава само да прекрачи прага и да тръгне по пътя на познание на истината – на Абсолютната Истина. Тук няма нищо за обясняване – всеки човек в определен момент, при определени условия, по свой уникален начин, в различно време, дори на смъртния си одър стига до Него – до Бога".

Няма коментари:

Публикуване на коментар