четвъртък, 25 май 2017 г.

В Зафирово учителка дари на читалището комплект народни носии

В навечерието на 24 май НЧ „Христо Ботев – 1901 г.“ с. Зафирово интересно дарение от учителката Цветелина Савянова – комплект от народни носии и премени в духа на 19-20 в. -  забрадки, престилки, битови кърпи, покривки и други. 

Цветелина САВЯНОВА  в момента работи като учител в ОУ село Стефан Караджа, но е била детска учителка в ЦДГ „Васил Левски“ с. Зафирово, където е родена и живее. Тя е на 40 години, от две години е вдовица, има един син, самодеец, участвал в школата по изобразително изкуство и керамика с отлични постижения в национални конкурси. 

Майка й Елена Аврамова също е била детска учителка и е една от основателките на читалището, в чието ръководство е 18 години като самодейка в певческия състав към читалището. Сестра й е участвала в група за автентичен фолклор. На практика майка и дъщеря, както и свекървата на Цветелина - Екатерина САВЯНОВА, са дарители на книги за деца и възрастни. Преди три години Цветелина изготви реферат за село Зафирово.

Читалищното настоятелство най-сърдечно благодари и на други свои съселяни: Тотка Костадинова Иванова, Павлина Иванова Гатева и Ядигяр Мехмед, за направените напоследък дарения от книги за възрастни и деца. 

1 коментар:

  1. Нямам думи за този дар направен от една истинска българка.Достоен пример на човечност и родолюбие.Ти си гордост за нас.Поздрави от семейство Николови от град Айтос.

    ОтговорИзтриване