четвъртък, 18 май 2017 г.

Представяне на книгата "Преселени" от трилогията "Прокудени" на Момка Чумпилева от Силистра

В зала „13“ на Художествена галерия Силистра бе поредното представяне на книга от местен автор, този път дело на Момка Чумпилева, наречена „Преселени“, част от трилогията „Прокудени, художествено произведение за събития в Добруджа, България, от 1916 до 1940 г., като третата е за дните преди и около октомври 1940 г. след Крайовската спогодба, възвърнала Южна Добруджа, вкл. Силистра и Крайдунавска и Черноморска Добруджа към майката родина България.

„За мен книгата представлява вярна картина на живота в Добруджа, при това за един драматичен период – преселението на севернодобруджанци в Южна Добруджа, като не е пропуснато и това, че между местните и придошлите на някои места е имало напрежение“, заяви в експозето си проф. Иван Недев, който се спря и на езикови особености, свързани с диалектния говор на героите в творбата.

Според него, от книгата могат да се извлекат морални ценности, защото в текстовете има и нравоучителна насоченост, включително и взети от философията на добруджанеца. Той похвали авторката за умението й да вниква дълбоко в душите на героите си, както и в техните преживявания, още повече, че до съвършенство познава бита на героите и тяхната реч. 

„С лекота са разкрити характерите на действащите лица, диалозите им, мислите им и техните чувства – казани, неказани, полуказани, но силно преживени. С каква симпатия Чумпилева разказва за радостите, премеждията, разтърсващите емоции на добруджанци от онова време. Очакваме от авторката да сътвори и други книги, в които ще се огледа живият живот на добруджанци – някога и сега“, каза още професорът с няколко предимно езиковедски книги.

Вечерта бе водена от журналиста Йордан Георгиев, а в нея по свой начин се вписаха Мариана Стоянова – председател на ЛС „Реката и приятели“, член на което е и г-жа Чумпилева („Тя е нашият коректив в клуба - скромна и пише с талант, получава и награди за своите разкази, за които научаваме по-късно“), Георги Костадинов  - кмет на с. Срацимир („Надявам се да дойде и да представи в селото и третата си книгата, подобно на втората“), Керанка Ангелова поднесе поздрав от името на Дамски клуб „Осезание“.

Катя Тодорова от Клуб на учителя пенсионер „Иван Байчев“ („Аз съм от т.нар. ашладисани добруджанци, чиито родители са дошли от други краища..., приласкани в района; книгата доказва, че всеки може да бъде човек - независимо от своя етнически и друг произход, защото това е морална категория"), Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“, поздрави от името на община Силистра, Любомир Димитров („Авторката бърка с чисти ръце в чувала на миналото; в калта на живота намира бисерчета; в една страница - помества цял роман"; община Силистра всяка година да събира издаденото от местни творци в общ алманах) , Рада Илиева (Книгата е красив букет от събрани човешки образи на истински добруджанци) и др. присъстващи. 

Специален поздрав с подарък – книгите „Тайните на Дунава“ от Анастасия Якова – Тутракан (2016 г.), и сборника „Съхранена памет. Спомени на съвременници“ (2015 г.) – и двете посветени на събитията от преди повече от 75 години, изпрати областният управител Ивелин Статев. Музикалният поздрав бе от Клуб „Импресия“ с р-л Наташа Кунева. Йорданка Господинова представи мултимедийна презентация с лични и биографични данни на авторката Момка Чумпилева. Нейни специални лични гости бяха писателите: Иван Стоянов от Дулово и Цветан Тодоров, родом от Богорово, но живеещ във Варна, както и силистренката Жечка Ласкарова, пристигнала от Бургас


За финал на представянето тя заяви: „По всяка вероятност трилогията ще има продължение, но на първо време ще работя по дооформянето на 15 написани разказа. Книгите на добруджанска тема бяха провокирани от преживявания, свързани с впечатления как в северната ни съседка определени среди смятат и Южна Добруджа за тяхна, което не отговаря на историческата истина. Главните герои в Преселени носят имената на моите баби и дядовци - родовете им са от селата Калипетрово и Главан“.

Йордан Георгиев: За 4-5 творчески години в общо близо 500 страници благодарение на Момка Чумпилева оживява Добруджа от 1916 до 1940 г. и след това, за да се срещнем с трагедията, с мъката, с надеждата и с преживяванията на хиляди наши предшественици.


Пред нас на общото ни внимание стои художествено произведение, отразяващо ефекти от исторически събития, оставили траен икономически, социално-демографски, етно-културен и емоционален отпечатък върху Североизточна България и конкретно върху Добруджа. 

За някои от свързаните с тях моменти още не знаем достатъчно, защото темата е била табу в продължение на десетилетия в името на пролетарския интернационализъм. Но в семейните архиви избеляват снимки, а в старите ракли сгушени стоят материални спомени, някои от които заслужават да бъдат погалени с ръка и поглед от повече хора, защото са свидетелства без аналог.


Няма коментари:

Публикуване на коментар