четвъртък, 11 май 2017 г.

Бабук чества с концерт 110 години на читалището


На 12 май от 18,30 ч. Народно читалище „Дочо Михайлов-1906” чества своите 110 години с концерт в салона на читалището. То е създадено през далечната 1906 год. от група интелектуалци начело с Йордан Калчишков.  В самото си начало то е имало за цел просветителска дейност,която се е изразявала в четене на книги,вестници и брошури,драматизации на любими произведения. 

Място е за културни изяви на различни самодейни групи и състави като: Коледарска група, дарила първите си средства от коледуване на читалището през първата година от неговото съществуване. И още състави: Лазарска, Певческа, Танцова (мъже и жени) групи; т.нар. Ивановска група, пресъздаваща единствения обичай в нашата област според изследователи - кукери на Ивановден; Театрална група и Група за художествено слово, участващи активно в проявите свързани с различни годишнини и празници на читалището. 

През последните години подкрепа при реализирането на своята дейност намира в Кметство - с. Бабук, Община Силистра, РЕКИЦ „Читалища“, РБ „П. Павлович“, ЗК „Мотор-93“, семейство Сабанови, преди всичко чрез Александър Сабанов - дългогодишен общински съветник, а вече и народен представител общински съветник, Георги Кирилов - Областен и общински председател на БСП Силистра, ЗК „Казимир-93“, ЗММ „Стомана“, Фабрика за мебели „Димов“, Книжарница „Везни-55“. Днес читалището е културно-просветно място, което се превръща и в информационен център за своите жители и гости, като това се случи благодарение на техниката, която получи от програмата на „Глобални библиотеки”. 

В своята ежедневна дейност то се стреми да запази традициите на селото,като ги предава на младото поколение,чрез различни форми и прояви. Също така се стреми да ги накара да влизат по-често в библиотеката,като им организира срещи и представяне на книги и автори. В своята дейност читалището си сътрудничи с институциите на територията на селото  - ЦДГ „Здравец“, Клуб на инвалида и пенсионера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар