сряда, 24 май 2017 г.

Тържество за учители в Силистра за празника "24 май"


24 май 2017. Летен двор на комплекс "Мерси" в Силистра. Тържество за учители за 24 май, организирано от община Силистра, с участието на кмета д-р Юлиян Найденов, на десетина общински съветници от различни групи, на народния представител Стоян Мирчев, на областния управител Ивелин Статев и др. гости. Награждаване на най-добрите преподаватели по различни дисциплини по решение на комисия с председател Денка Михайлова - заместник кмет.


За постижения в педагогическата практика в предучилищното образование - Елка Овчарова от Детска градина "Добруджа" Силистра; За постижения в педагогическата практика в началния етап на основното образование – Иванка Велчева от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Силистра; За постижения в педагогическата практика в образователна област "Български език и литература" – Лидия Петрова от СУ „Никола Вапцаров” Силистра.

За постижения в педагогическата практика в образователна област "Чужди езици"- Кремена Радоева от Езикова гимназия „Пейо Яворов” Силистра; За постижения в педагогическата практика в образователна област "Математика, информатика и информационни технологии" - Светла Нейкова от ПМГ "Св. Кл. Охридски" Силистра; За постижения в педагогическата практика в образователна област "Обществени науки и гражданско образование" – Галя Стоянова от ОУ„Отец Паисий” Силистра.

 За постижения в педагогическата практика в образователна област " Природни науки и екология" – Снежанка Желязкова от ОУ "Отец Паисий",Силикстра; За постижения в педагогическата практика в културно-образователна област "Изкуства, бит и технологии, предприемачество и физическа култура и спорт" – Христо Христов от Център за подкрепа за личностно развитие Обединен детски комплекс Силистра; За постижения в педагогическата практика в професионалното образование – Живка Иванов от ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра; За постижения в педагогическата практика, свързана с превантивни, диагностични, рехабилитационни, от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващ от ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра.

За най-успешен мениджмънт в детската градина – Пепа Добрева, директор на Детска градина „Нарцис” Силистра; За най-успешен мениджмънт в училище и център за подкрепа за личностно развитие – Александър Кононов, директор на ОУ „Иван Вазов” Силистра.

Почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката получиха по предложение на РУО на МОН с началник д-р Габриела Миткова, която също участва в тържеството и поздрави учителите: Вяра Георгиева от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” Силистра и Дарина Панова от ОУ „Отец Паисий” Силистра.

Награди по предложения на Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”- Наталия Крумова, ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра и Галина Тодорова- ПМГ „Св. Климент Охридски” от Силистра.

Награди по номинация на учители от Общински координационен съвет на Синдиката на българските учители в заключителния етап на десетия Национален конкурс „ Учител на годината” от ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра и Вяра Георгиева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Силистра.

Учителят  е ключът към успеха - сила на  морал и съзнание ,  модел за развитие на ученика и на  обществото.  Определящо за бъдеща  образованост и грамотност са най-вече хората, които срещаш в онези 12 години върху чина - учителите. Образованието е това, което остава в теб, когато забравиш всичко, което си учил в училище.

Учителят трябва да спечели доверието на своите ученици, но и да знае да поставя граници – какво, колко  и докъде може, още в първи клас, за да издигне училището в институция. Учителят трябва да е добър психолог, добър оратор, добър преподавател. 

Отличени и наградени отличим и наградим са най-милите и най-прегръщаните учители. Те спомагат за физическо, умствено и социално развитие на децата.

Да си учител не е лесно. По 18-25 пъти на седмица трябва да говорите пред взискателна, супер критична и присмехулна аудитория. Трябва да успеете да задържите вниманието й. ФЕЙСБУК  дебне от всяко ъгълче на телефона, айфона или айпада.

Бyмът нa ІТ-ceĸтopa, paзвитиeтo нa нoвитe тexнoлoгии и aнглийcĸият eзиĸ внесоха в poдния peчниĸ пo oĸoлo 215 дyми нa гoдинa. Poдният eзиĸ caмo зa 20 гoдини ce e oбoгaтил c 4 300 нoви дyми, пoвeчeтo oт ĸoитo са чyждици, a дpyги ca cъздaдeни нa poднa пoчвa, cъoбщaвa в. „Moнитop” през 2016г. Да помним класиците не е достатъчно, да знаем,че българската литература има своите световни образци, е важно. 

Математиката е съвкупност от  правила формиращи живота. Мнозина не харесват математиката. Намират я за твърде отвлечена и абстрактна, дори и най-нагледната й част - геометрията. Нима формата на планините, дърветата, облаците или морето може да се опише с паралелепипеди, пирамиди, сфери и призми? Нима можем в тези изчистени, гладки, прости геометрични форми да вместим цялата красота на природата? Да! Тя е люлката на цивилизацията.  Платон го е рекъл простичко: „Децата не бива да се учат с принуда, а с игра”

Ако трябва да се  изброят  имената на учителите от миналия век, взели участие в борбата за църковна и политическа свобода,  стоят   плеяда от имена- кое от кое по- затрогващи.  Имена, които са водили народа по пътя на светлината. Учителите съхраниха българщината в килийните училища, учителите поведоха борбата за духовното освобождаване. Те са  истинските  идеалисти, с неповторима всеотдайност към своята професия, народ и своя дълг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар