сряда, 31 май 2017 г.

През м. юни средната месечна температура - около и над нормата

Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                   
ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ 2017 г.
Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 58 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 7 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 16 мин. Фазите на Луната през месеца са: 1.06 – първа четвърт,  9.06 – пълнолуние, 17.06 – последна четвърт, 24.06 – новолуние. Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 7 ч. и 24 мин., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин.  

Климатична справка за Източна България: През юни Слънцето се издига най-високо над хоризонта и продължителността на деня е най-голяма. През 11 дни от месеца денят продължава 15 часа и 19 минути, сумракът е най-продължителен - 39 минути. Но поради облачността сумата на часовете слънчево греене /260-280 часа/ през този месец е по-малка в сравнение със следващите летни месеци. Средномесечните температури са 18-21 градуса. Атмосферните процеси, които определят времето, са почти същите както и през месец май: основно това е трансформацията на атлантически въздушни маси в континентални. 

Времето често е неустойчиво, с развитие на конвективна облачност, валежите са краткотрайни, често проливни и придружени от гръмотевици. Месечните суми на валежите са 60-90 л/кв.м за вътрешността на района и 50-60 л/кв.м за крайбрежието. Тези суми са най-големи за годината и са известни като летен максимум. Температурата на морската вода от около 18 градуса в началото се повишава до 22-24 градуса в края на месеца. По крайбрежието все повече се чувства прохладния полъх на морския бриз, а вълнението в заливите се усилва в следобедните часове.
Прогноза: Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Най-ниските температури се очаква да са между 9 и 14 градуса, а най-високите — между 30 и 35 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата. 

Юни ще започне с топло време и максимални температури между 28 и 33 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове  ще има временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Източна България и планинските райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. 
На 2-3-ти от север ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните за периода. През повечето дни от периода въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места. 
През първата половина от второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните, повишение се очаква през последните дни от десетдневието, когато на места максималните температури ще достигнат до 35 градуса. През периода 12-15-ти юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневието. 

През първите дни от третото десетдневие температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за превалявания и гръмотевична дейност.  Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от десетдневието, когато и температурите ще се повишат.
НИМХ-БАН
Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар