вторник, 30 май 2017 г.

Добруджанско участие във форум на мира в Португалия

Преди 2 години в Кайнарджа бе деветата конференция на Европейската мрежа "Места на мира", а на 26 и 27 май т.г. в гр. Виана до Алентежо в Португалия бе проведена 10-ата конференция на Европейската мрежа „Места на мира” (ENPP) с участници от 6  държави – Португалия, България, Унгария, Румъния, Германия и  Кралство Нидерландия. От българска страна като упълномощен представител на община Кайнарджа, област Силистра,  присъства  инж. Бонка Стоянова Йорданова, която в Общинска администрация отговаря за икономическото развитие и международното сътрудничество.
За срещата инж. Йорданова сподели: „Председателят на мрежата Едуардо Бассо докладва за извършеното през периода между двете последни конференции и най-вече за повишаващия се интерес към организацията. На тази среща бяха приети трима нови членове – две общини от Република Португалия – Виана до Алентежу и Алкашовас, както и румънска неправителствена организация от  гр. Букурещ, Румъния.

Членовете на мрежата бяха запознати също с процеса на кандидатстване и работа по утвърждаване на маршрут, който да следва  „Местата на мира” като културен маршрут на Европа; за детайлите по сертифицирането от Европейската комисия на този културен маршрут и как да се изпълнят  някои от условията, за да се постигнат положителни резултати се проведоха разисквания и се набелязаха цели и задачи.

За постигане на една от целите вече се създава нов сайт на мрежата и разработващият го доставчик направи по темата представяне на съдържанието му. Бяха разисквани предварително предложени промени в устава на организацията, които се приеха с пълно мнозинство.

В края на двудневната конференция заместник-председателят  Ед Думрезе  прочете текст на  общата декларация на конференцията, която осъжда терористичните атаки по целия свят и по-конкретно – случилият се пореден атентат в Египет на 26.05.2017 година с 25 невинни жертви и множество ранени.

В текста на тази декларация се акцентира не само на почитането на паметта на загиналите, но и се изрази ясното намерение на всички членове на организацията  ENPP да работят постоянно за превенция по опазване на мира в Европа и по целия свят. За целта членовете на мрежата заявиха, че ще отворят дейността си към съвременните възможности за популяризиране на мира и начините за опазването му. Ще се наблегне повече на работата с хората от общността и най-вече с младежите”.

За отбелязване е, че делегациите на участниците конференцията са били настанени в историческия град Евора, който представлява музей на открито на архитектурата от различни епохи и защитен като национална ценност на Португалия и е под егидата на ЮНЕСКО.

На гостите показана крепостта „Евора Монте”, подписала преди 183 години мирната конвенция. Жителите и администрацията на Еворамонте са представили концерт под арките на замъка, заедно с приветствия към делегациите. Посетени са и няколко обекта, реализирани чрез средства по Европейски програми във Виана до Алентежу и в Алкашовас – дворци и катедрали, възстановени чрез средства на Европейския фонд за регионално развитие. Във втората вечер домакините са изненадали своите гости с концерт на открито и светлинно 3D шоу  в т.нар.  Голяма мраморна мина, намираща се в покрайнините на Виана до Алентежу.

Няма коментари:

Публикуване на коментар