сряда, 24 май 2017 г.

На 24 май в Силистра


В центъра на град Силистра, както и в много други населени места от областта, бе честван 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, към който съпричастен от името на Областна администрация Силистра бе областният управител Ивелин Статев.
 
Той се включи в тържеството в най-големия град на Крайдунавска Добруджа заедно с Негово Високопреосвещенство доростолския митрополит Амвросий, народните представители от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Стоян Мирчев, представители на Общински съвет Силистра, РУО на МОН, СБУ и др. организации.
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов поздрави с празника на българското слово участниците в дефилето – ученици от основни и средни училища, културни институти и граждани. На свой ред посланията си към гражданите поднесоха митрополитът и г-н Мирчев. Деца от предучилищна и ранна училищна възраст рецитираха стихове и пяха песни.
 
Представители на училищата реализираха пред трибуната с официалните лица анимации, а Градският духов оркестър бе в челото на колоните на училищата заедно със знамената на ЕС, Република България и община Силистра, носени от отлични изявени в различни области ученици.
 
Сред участниците в празника бяха и завършили средното си образование в Силистра в различни випуски преди 40-50 години, сред които и представители на първия випуск на ПГСУАУ „Атанас Буров“, наследник на бившия Икономически техникум. Тези дни своя половинвековен юбилей ще честват и завършилите през 1967 г. зрелостници от някогашния ТМТ „Владимир Комаров“, сега ПГМТ със същото име.


Няма коментари:

Публикуване на коментар