понеделник, 28 ноември 2016 г.

В момента в Силистра тече безплатна акция с прегледи за диабет

Софийското ООД „Ливеда Мед 2000“, създадено през 1999 г. с предмет на дейност търговия на едро с медицински изделия и консумативи, проведe в Силистра еднодневна акция на 28 ноември от 9 до 15 ч. на паркинга пред офиса на ОББ с безплатни изследвания за диабет с посредничеството на Ротари клуб Силистра, който е регионален партньор на инициативата.

Най-големият град на Крайдунавска Добруджа е сред 23 населени места, където се провежда беpплатната кампания, започнала на 10 ноември в Самоков, за да продължи до 3 и 4 декември в Сандански, където завършва. Прегледите с безплатно измерване на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане стават в мобилна лаборатория от Австрия и екип от български специалисти. Инициативата се нарича „Дни за превенция срещу диабета“.

„Средно на ден във всеки град преминават по 500-750 граждани и по статистика от миналата година около 10% от тях ще покажат положителни резултати, без да са подозирали“, заяви за медиите Даниела Попова, управител на дружеството, провеждащо изследването.

То е започнало миналата година като експеримент в 6 града с 3 200 проведени прегледа. Досега в тазгодишната кампания след акции в 17 града са прегледани над 13 000 души. Впечатленията: тенденцията от миналата година се запазва; холестеролът (резултат от особености на храната) е малко по-добре контролиран параметър, вкл. и с предписани от лекарите лекарства; не така стои въпросът с кръвната захар и въпреки наличие на характерни признаци, хората не ги забелязват, не си обръщат внимание.

Резултатът: констатации на повече от 16 милимола кръвна захар, което направо праща пациента на инсулин. Пак според данните: в България има над 500 000 диабетици, от които 200 000 не подозират проблема си. Резултатите от изследванията се пращат на партньора – организациите на Ротари по места, на националните специализирани асоциации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар