понеделник, 28 ноември 2016 г.

Депутатът ген. Михо Михов: Светът е в неустойчиво равновесие, в България няма политическа криза, а е в неустойчива политическа ситуация

Ген. Михо Михов заедно с о. р. полк. Йордан Стоев, родом от Кайнарджа - негов колега и приятел
Народният представител от Гражданския съвет в ПП АБВ ген. Михо Михов гостува в Силистра, за да бъде представена диалогичната му и аналитична книга „Казано и премълчано“ (автобиография, документалност, снимки), на която съавтор е военният журналист Веселин Стоянов, както сам обяви гостът пред аудиторията – членове и симпатизанти на коалицията, от която той е депутат в настоящото Народно събрание, както и любители на литературата.

В встъпителната част ген. Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана, заяви: „Светът е в неустойчиво равновесие,  в България няма политическа криза, а е в неустойчива политическа ситуация, която ще бъде доразвивана в Консултативния съвет“.

На снимката: Иванка Ташева -
 местен лидер на ПП АБВ
и зам. председател на ОбС Силистра
заедно с автора  генерал Михо Михов
Повод за книгата е мисълта за рода („Семейството ми е живяло в 13-14 жилища в страната и едва от 1995 г. имаме свой дом в София“), тъй като за генерала, който освен летец и командир, е бил и посланик в Република Македония, „родината е подредената мамина къща, а отечеството е бащиният двор“.

Той сподели още с огорчение, че за днешните политици честта е второ-трето качество, за сметка на интереса, който е №1 в ценностната система. Засегната бе и темата „Македония“ и според него, като човек и като дипломат, работил в бившата югорепублика – най-голям приятел на Сърбия, единствен останал неразделен като държава след събитията през 1990 г., трябва да се работи за сближаване между българите и македонците, и едва тогава да се очакват  резултати.

Присъстващите научиха и някои интересни „положения“, свързани с теорията и практиката на летателното изкуство: руската военна школа работи повече по законите на аеродинамиката, поради което, например, самолетът МИГ прилича на лястовица, тъй като наподобява летежа на птиците, а американската е подчинена на законите на хидродинамиката – така техните самолети са като рибите.

В своята практика ген. Михов е обучил трима виетнамци и 18 никарагуанци, но сред учениците му е и новоизбраният президент ген. Румен Радев. Дългогодишният командир припомни и времето на от общовойсковото учение на Варшавския договор „ЩИТ 82“, когато по скромното му признание „не се давахме нито на руснаците, нито на гърците, нито на турците“. За съжаление обаче 34 години по-късно в Българската армия, наброяваща 25 000 души, има дефицит от 5 500 бойци, а няма желаещи.

Повод за госта да заяви: „Ние бяхме победени безкръвно,  за разлика от Ньойския договор“. И още признания: „Във Варшвския договор решенията се вземаха и изпълняваха бързо, докато в НАТО става с консенсус и по-бавно“. Негово е твърдението, че в България никога не е имало ядрено оръжие, но сме имали складове за съхранението му.

Коментирана бе и темата за мигрантите: в България, благодарение на каналджийството, повече бежанци излизат, отколкото казваме, че са влезли през нашата граница. Преди 17 години сме имали опасност от бежански поток с шиптъри, но тогава премиерът Иван Костов се договорил с Македония на нейна територия да има лагер, за който сме плащали, както сме можели и сега да направим с Турция, за да не влизат у нас мигранти. Той припомни също, че река Марица е била във вековете разграничителната линия между мюсюлманския и християнския свят (Европа).


Няма коментари:

Публикуване на коментар