вторник, 15 ноември 2016 г.

След Теодосий Спасов и жена му - актрисата Бойка Велкова, на сцена в Силистра

 В Силистра на 22 ноември от 18.30 ч. в салона на община Силистра до Дунавския парк с подкрепата на д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, гостува

моноспектакълът Пътят към Афродита 
на Бойка Велкова

Една жена и една актриса се срещат на сцената, за да си подадат ръка, за да си признаят няколко тайни, за да си споделят забавни истории и да заяват своя вкус към изкуството, храната и силата на прошепнатите слова. Дали ще успеят да си простят една на друга ?

„Пътят към Афродита” е спектакъл за връзката между прегрешенията и духовното израстване, за съвместното съществуване на Небесната и Телесната Афродита. Има подправки, без които животът ни би бил напълно безвкусен, точно тях и някои други афродизиаци описва този красив сценичен разказ. Исабел Алиенде посвещава тези еротични фантазии на веселите, влюбените и - защо не? – на уплашените господа и унилите дами.

Исабел Алиенде е сред най-добрите латиноамерикански автори на всички времена. Преподава литература в престижни университети в САЩ, пише романи, пиеси и произведения за деца. Книгите й са превеждани на повече от 35 езика и от тях са продадени над 65 милиона копия. Родена е през 1942 г. в Лима, Перу, а днес – по нейните думи - живее с едния крак в Чили, а с другия в Калифорния. Носителка е на Националната награда за Литература на Чили за 2010 г.

Бойка Велкова заслужено се нарежда сред водещите актриси в България. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова, а по-късно специализира в прословутия театрален институт Лий Страсбърг" в Ню Йорк. Работила е в Драматичен театър - Русе, Драматичен театър -Пловдив, Театър София", Театър Българска армия”, а от 2009 г. е в трупата на Народния театър. Тя е сред най-играещите актриси на театралната ни сцена - със забележителни качества и вроден аристократизъм, които неминуемо се отразяват във всичките и роли. Театърът е моя любов, моя работа.” - казва самата тя, а зрителите за пореден път ще се убедят, че работата и в този спектакъл е изпълнена с майсторство и професионализъм. „Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш.” е казал Маркес. Точно тази идея води и Бойка Велкова към нейното безкрайно чистосърдечно и интимно откровение на сцената, в което актрисата и жената ще се слеят в ЕДНО.

Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и да правиш това, което мислиш” – е казал Маркес. Точно тази максима води и Бойка Велкова към нейното безкрайно, чистосърдечно и интимно откровение на сцената, в което актрисата и жената ще се слеят в ЕДНО.

Спектакълът е авторски на Бойка Велкова по текстове на Исабел Алиенде и на нейни лични преживяванияМузикална картина: Теодосий Спасов; Сценография: Венелин ШуреловСценография: Мартин Пенев; Фотограф: Елена Спасова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар